Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai közlekedés napját ünnepelték

Szöveg: Gajda Fanni Anna | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 12. 11:26

Az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) minden év június 6-án, Baross Gábor születésnapján tartja a katonai közlekedés napját. Idén ünnepi állománygyűléssel és koszorúzással emlékeztek meg az egykori közlekedési miniszterről. A fegyvernemi nap alkalmából Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntőlevelében fejezte ki elismerését a közlekedési katonáknak, honvédelmi alkalmazottaknak.

IMG_7059

„A katonai közlekedés napján ennek a fáradhatatlan, vasakaratú reformernek az emléke előtt tisztelgünk, ugyanakkor meg kell említenünk, hogy kollégáink és partnereik elődeinkhez hasonló akarással, együttműködésben hajtottak végre kiemelt feladatokat a közelmúltban. Komoly munkát végeztek a katonai közlekedési szervezetek például a közel-keleti, afrikai és balkáni békefenntartó műveletek, illetve a nemzetközi és hazai gyakorlatok szállításai során, valamint a szövetséges erőkkel kapcsolatos mozgáskoordinálás, közlekedés műszaki tevékenység keretében. Ezen feladatok máig nem szűntek meg, továbbra is meghatározóak az ország és a térség biztonságának megőrzésében” - jelentette ki ünnepi beszédében Pete Szabolcs ezredes, az MH KKK parancsnoka.

IMG_7077

„Az állomány felkészültségét és szaktudását jól tükrözi, hogy a kétévenként hazánk területét igénybe vevő, nagy volumenű gyakorlatok során nemzetközi elismerést vívtunk ki a hazánkban települő, illetve azon át tranzitáló erők közlekedés koordinációjának szervezettsége által, hathatós támogatást és kellő információkat adtunk a külföldi csapatok és vezetőik részére” – tette hozzá Pete ezredes.

Az ünnepi beszéd után Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Kovács Attila ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, valamint Pete Szabolcs ezredres elismeréseket adtak át és köszöntötték a jubileumi születésnaposokat is. 

Ebben az évben Filipovics Alex honvéd tisztjelölt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatója vehette át a közlekedés szakon végzősök közül kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréseként a vándorserleget.

IMG_7146

A rendezvény zárásaként a Budapesti Helyőrségi Zenekar közreműködésében filmslágereket hallhattak a jelenlévők - többek között - a világhírű Ennio Morricone olasz zeneszerző alkotásait.

Délután Taksonyban folytatódott a rendezvény Baross Gábor emlékművének koszorúzásával. Kreisz László, Taksony nagyközség polgármesterének megnyitó gondolatait követően Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a meghívott vendégek elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékműnél.

Az ünnepségen - mások mellett - részt vettek a jogelőd szervezetek nyugállományú vezetői, egykori dolgozói és az együttműködő civil szervezetek képviselői.