Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai pálya helyett külföldre mennek

Szöveg: beol.hu/honvedelem.hu |  2008. március 13. 10:41

Kevés a katona, az egyenruha vonzereje csökkent, mióta megnyílt az Európai Unió munkaerőpiaca. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyájának 1800 fős alakulatához például még háromszáz szerződéses katonát várnak.

A fiatalok, az első munkahelyüket keresők, a biztos megélhetést garantáló katonaélet helyett külföldre veszik az irányt. Pedig a Magyar Honvédség alakulatainál az állományfeltöltés folyamatos.

Farkas Imre ezredes, a debreceni dandár parancsnokhelyettese elmondta, a toborzóirodák Békés megyéből is folyamatosan fogadják a jelentkezőket, ám száz emberből csupán 30 százalék alkalmas a pályára. Nehéz mostanában harc- és gépjárművezetőket találni, Hódmezővásárhelyen 120 hiányzik.

Állami támogatás mellett kezdeményezik C-kategóriás jogosítvány megszerzését a fiataloknak. Utána biztosítják foglalkoztatásukat, ahogy a lövészekét, a híradókét, a javítókét.

Lipták József százados, a békéscsabai toborzó és érdekvédelmi iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy az idei év kiemelt feladata a C-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők toborzása és a minimum B-kategóriás jogosítvánnyal jelentkezők továbbképzésének megszervezése. Az alakulatok tárt karokkal várják azokat, akik ilyen előképzettséggel jelentkeznek.

Ingyen juthat jogosítványhoz, aki megfelel a szerződéses katonai alapkövetelményeknek (18-35 éves, büntetlen előéletű, alap- és középfokú iskolai végzettséggel rendelkezik).