Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kannibalizált harci helikopterek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 13. 10:00

A britek kénytelenek a frontokra küldött Apache harci helikoptereik alkatrész utánpótlását kannibalizáció útján megoldani, mivel a költségvetési megszorítások miatt nincs mód újakat vásárolni. Nagy-Britannia védelmi költségvetése a hidegháború vége óta folyamatosan csökkent, ugyanakkor a külföldi missziók miatt felélik már az utolsó tartalékokat is.

Az adófizető állampolgárok és a katonai szakértők jogosan követelik, hogy az Irakban és Afganisztánban harcoló katonáik megsegítésére minél több harci helikoptert küldjenek a frontokra. A politikusok ugyanakkor olyan mértékben nyirbálták meg a védelmi költségvetést, hogy az alakulatok már csak úgy képesek néhány forgószárnyast üzemben tartani, hogy a többi gépből szerelik ki a szükséges alkatrészeket.

Ráadásul az igencsak kemény iraki és afganisztáni viszonyok (éghajlat és domborzat) sokkal gyorsabban „fogyasztják" a haditechnikai eszközöket, mint azt előzetesen gondolták. Jelentősen megnövekedett a javítási és karbantartási igény, egyre több helikopter válik harcképtelenné.
Nagy-Britannia politikusai – mint az Egyesült Államok hű szövetségesei – lelkesen támogatták a hadműveletekben való részvételt, azonban a szükséges forrásokat vonakodnak biztosítani hozzá. Ennek következtében a brit fegyveres erők olyan mértékben amortizálódnak le, ami hosszabb távon komolyan veszélyeztetheti majd a nemzetbiztonságot is.