Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai szolgálatról tájékoztatták a pécsi egyetemistákat

Szöveg: Tihanyi-Obál Mária főhadnagy | Fotó: MH 5. TVE |  2024. szeptember 16. 9:11

A Pécsi Tudományegyetem ifjú hallgatóinak mutatta be az önkéntes tartalékos rendszert, valamint a katonai szolgálati lehetőségeket és kiképzési programokat az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz Oszlányi Kornél 52. Területvédelmi Zászlóalj állománya.

2024.09.15. Tájékoztató_Pécsi Egyetem_5_TVE (3)_nyito

Az egyetemisták átfogó képet kaptak arról, hogy milyen szerepet töltenek be a tartalékos katonák a honvédelemben, és hogyan lehet csatlakozni a területvédelmi rendszerhez. A katonák ismertették a tartalékos szolgálat előnyeit, a jelentkezési feltételeket és a kiképzési lehetőségeket.

A hallgatók választ kaptak a tartalékos szolgálattal kapcsolatos kérdéseikre, egyebek között arra, hogyan tudják azt összeegyeztetni egyetemi tanulmányaikkal. Megtudhatták, hogy a kiképzések és szolgálatok rugalmasan illeszthetők az egyetemi időbeosztáshoz, és emellett a tartalékos szolgálatért kapott anyagi támogatás hozzájárulhat napi kiadásaik vagy tanulmányaik finanszírozásához.

2024.09.15. Tájékoztató_Pécsi Egyetem_5_TVE (5)

Az előadók hangsúlyozták, hogy a Magyar Honvédség számára rendkívül fontos a fiatalok bevonása a tartalékos rendszerbe, mert nem csupán aktívan hozzájárulnak az ország védelméhez, de értékrendszerük is fejlődik, miközben részvételük erősíti a társadalmi összetartozást. 

Elhangzott, hogy a fiataloknak is nagyon hasznos a csatlakozás, hiszen a katonai kiképzés és szolgálat olyan készségeket fejleszt, mint a fegyelem, a vezetői képességek, a csapatmunka és a problémamegoldás, melyek a civil életben és a karrierépítés során is kamatoztathatóak. A tájékoztató lehetőséget biztosított arra is, hogy a hallgatók személyesen beszéljenek a területvédelmi zászlóalj katonáival, így első kézből kaphattak hiteles információt a kiképzésről, a tartalékos szolgálat mindennapi kihívásairól és a hosszú távú karrierlehetőségekről a Magyar Honvédség kötelékében. 

A Magyar Honvédség és a Pécsi Tudományegyetem között kialakult együttműködés célja, hogy minél több fiatal ismerje meg a tartalékos rendszert és csatlakozzon a honvédséghez, s így részt vegyenek a honvédelemben, akár már az egyetemi éveik alatt, akár később, hivatásos, szerződéses vagy tartalékos katonaként.

2024.09.15. Tájékoztató_Pécsi Egyetem_5_TVE (1)_0
Kapcsolódó cikkek