Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A (katonai) világ, kicsiben

Szöveg: Péter Laura őrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2023. március 21. 14:27

Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

letöltés (6)

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre és a Turul Makett Klub együttműködésével megvalósuló rendezvény múltja egészen 1973-ig nyúlik vissza. Burai András nyugállományú őrnagy kezdeményezésére ekkor indult el ugyanis a makettezés az akkori Kilián György Repülő Műszaki Főiskola szakszerelő kiképző zászlóaljánál.

A hazánkban 2006-ban bevezetett új rendszer alapján idén is két szinten (mester és hobby) lehetett benevezni a versenyre. A felnőtt, junior és gyermek korosztályban meghirdetett kategóriák száma szinte megszámlálhatatlan volt. A repülőktől elkezdve harcjárműveken, autókon, motorokon, kamionokon, hajókon és különböző figurákon át a sci-fi modellekig bezárólag szinte minden a terepasztalokra kerülhetett.

letöltés (16)

A zsűri és a Szolnoki Makettezők Baráti körének kijelölt tagjai a korábban kialakított szigorú pontozásos rendszer kismértékű módosításával értékelték a nevezett maketteket; mégpedig kategóriánként akár több arany, ezüst és bronzéremmel. A „Best of Show” díjat a legmagasabb pontszámot elért, vagy a legötletesebb, legkülönlegesebb alkotás kapta. A fent említett díjeső mellett a nívós munkát készítő makettezőknek idén is átadták a mesterleveleket. A híres vándorkupát a zsűri és a Repülés Baráti Kör (RBK) képviselője által a legszínvonalasabbnak ítélt repülőgép készítője, Kovács Gábor kapta.

A győztes egy évig birtokolhatja a kupát, amelyre felvésik a nevét, de a következő versenyre köteles azt visszaszolgáltatni. Kivéve akkor, ha háromszor nyeri el a legrangosabb díjat, mert ebben az esetben a kupa nem vándorol tovább, véglegesen az övé maradhat.