Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Magyar Honvédségnél családias környezetbe kerültem”

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kormány Gábor és Horváth Sztaniszláv archív felvételei |  2023. március 21. 13:36

A Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója apropóján izgalmas futó kihívást hívott életre a Honvéd Vezérkar mindazok számára, akik április 7-éig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré való kinevezése évfordulójáig – vállalják, hogy egyénileg, vagy akár csoportokban teljesítik a 175 kilométeres futótávot.

3

„A hasonló sportrendezvényekkel nagyon jó lehetőséget kapunk arra, hogy megmutassuk: mi tényleg csapatban, közösségben gondolkodunk” – mondta kérdésünkre Rozs Gergely hadnagy, aki a toborzókampány kezdetén kapta a felkérést, hogy a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és Pálinkás Szilveszter főhadnagy alkotta négyes csapat tagjaként teljesítse a megmérettetést.

2

A 175 kilométeres kihívás teljesítését Rozs hadnagy az alapkiképzéssel párhuzamosan kezdte el. Úgy véli, akár kezdő, akár haladó az ember, a felkészülés elengedhetetlen. „Mindig is annak a híve voltam, hogy a sérüléseket el kell kerülni, és ezt csak körültekintő felkészüléssel lehet elérni. Ha valaki nincs tisztában a képességeivel, akkor kezdje kisebb távokkal és azokat szépen, fokozatosan tolja ki” – hangsúlyozta a hadnagy, aki szerint a rendszeres mozgás – így a futás is – jótékony hatással van a szív és a tüdő működésére, szabályozza az egész test erőnlétét, karban tartja az ízületeket, emellett csökkenti a stresszt és fokozza a test képességét arra, hogy megbirkózhasson lelki problémákkal.

Rozs Gergely hadnagy januárban kezdte meg alapkiképzését a győri Pálffy Miklós laktanyában, majd az esküt követően testnevelő tiszti beosztásba került Várpalotán. Elmondta: édesapja katona volt, így érdeklődése a Magyar Honvédség, a katonai szolgálat iránt a gyermekkorához kötődik, csakúgy, mint a sport szeretete. „A szüleim mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mozogjak, így az általános iskolai éveim atlétikával teltek, majd karatéztam, MMA-ztam, végül 18-19 éves koromban találkoztam a saját testsúlyos edzéssel, ami azóta is a mindennapjaim része. A Magyar Honvédségnél pedig egy olyan családias környezetbe kerültem, ahol nap, mint nap azon dolgozunk, hogy segítsük egymás munkáját” – zárta a beszélgetést a hadnagy.

Kapcsolódó cikkek