Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona számára a sport közösséget összekovácsoló erő

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 10. 10:57

A Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója alkalmából izgalmas kihívást hívott életre a Honvéd Vezérkar. Mészáros Lázár hadügyminiszter kinevezésének évfordulójáig csapatonként, vagy akár egyénileg kell teljesíteni a 175 kilométeres futótávot.

02132023_007

„A sport mindig is közel állt hozzám, katonaként pedig folyamatosan törekszem arra, hogy kihozzam magamból a maximumot” – mondta kérdésünkre Pálinkás Szilveszter főhadnagy, aki a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök és Rozs Gergely közkatona alkotta négyes csapat tagjaként vállalta a kihívást. Hozzátette: a csapat tagjai között nagyon erős a kohézió, amely egyebek mellett annak köszönhető, hogy motiválóan hatnak egymásra.

„A sport egyrészt közösséget összekovácsoló erő, a közös cél, közös hajtás, egymás motiválása semmihez nem fogható, ugyanakkor olyan képet mutat a katonaságról, ami növeli a bizalmat a civil társadalomban” mondta a főhadnagy. Pálinkás főhadnagy emlékeztetett arra, hogy minden harcoló beosztásban szolgálatot teljesítő katonától elvárt a magas szintű állóképesség – hiszen feladataikat teljes felszerelésben végzik – így a kihívás teljesítése nem igényel különösebb felkészülést számára.

MTI_Illyés Tibor

„Úgy gondolom, az, hogy a sportra ilyen nagy hangsúlyt fektetünk a Magyar Honvédségnél nagyon jó üzenet azok számára, akik szeretnek egészségesen élni, vagy esetleg a katonai pályát szeretnék választani. Számunkra a katonai testnevelés a mindennapjaink része, így akik csatlakoznak a haderőhöz, minden nap kapnak időt arra, hogy kedvenc sportágukat a Magyar Honvédség által biztosított létesítményekben űzhessék, de idővel megismerkednek különböző táplálkozási elvekkel is” – ecsetelte a főhadnagy.

Hozzátette: a katonák számára a fizikai képességek maximalizálása, a testből kihozható potenciál kiaknázása különösen fontos, hiszen amíg a konditeremben vagy a sportpályán még belefér a hibázás lehetősége, a gyakorlótéren már nem. „Fontos, hogy ott már ne remegjenek az izmaink és végre tudjuk hajtani a feladatainkat olyan szélsőséges helyzetekben is, ami a civilek számára emberfeletti kihívásnak tűnhet” – zárta a beszélgetést a főhadnagy.

psz
Kapcsolódó cikkek
futás_index

175 év, 175 kilométer

2023. március 7. 17:28