Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák a haza védelméért dolgoznak

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. május 18. 17:57

„Tiszteletünket fejezzük ki a hős katonák, a példaképeink előtt” – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a tárca magyar honvédelem napja alkalmából, a társadalmi szervezetek képviselői részére rendezett ünnepségén, május 18-án, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

A_Magyar_Honvedelem_Napja_alkalmabol_a_civil_szervezetek_reszere_rendezett_unnepseg_20220518_11 copy

Szabó István hangsúlyozta: a magyar honvédelem napját 1992 óta ünneplik május 21-én, megemlékezve Buda várának 1849-es visszafoglalásáról. „Az eltelt harminc év bebizonyította, hogy ez a nap méltó módon fejezi ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc máig ható eseményeihez, az akkor megkezdődött társadalmi változásokhoz való mindenkori viszonyunkat” – fogalmazott.

Hozzátette: a szabadságharc katonáitól olyan értékeket kaptunk, amelyeket tovább kell adni a jövő nemzedékének. „Védelmeznünk kell az örökséget, amelyért őseink harcoltak és életüket áldozták, mert csak így tudunk építkezni a jelenben, hogy tisztességes és biztonságos jövőt biztosítsunk gyermekeinknek. A Magyar Honvédség célja - létrehozásától egészen napjainkig - elsődlegesen Magyarország, a magyar emberek védelme. A hivatásos és szerződéses katonák mellett az egyre növekvő számú tartalékos katonák is a haza védelméért dolgoznak” – húzta alá.

A_Magyar_Honvedelem_Napja_alkalmabol_a_civil_szervezetek_reszere_rendezett_unnepseg_20220518_10 copy

A honvédelmi államtitkár azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség egyedül a lakosság támogatásával lehet sikeres és végezheti el a feladatait maradéktalanul. Kiemelte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során a Magyar Honvédség olyan fejlődési pályára állt, melynek eredményeként a régió meghatározó haderejévé vált. Ezt követően megköszönte a társadalmi szervezetek munkáját.

Az ünnepi beszédet követően Szabó István honvédelmi államtitkár, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvényen a Honvéd Férfikar kamarazenekarának ünnepi műsorát láthatták a résztvevők.

A_Magyar_Honvedelem_Napja_alkalmabol_a_civil_szervezetek_reszere_rendezett_unnepseg_20220518_15 copy

Az eseményen – mások mellett – Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsos, Kozmér István ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke, dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály főosztályvezetője, Győri Péter Pál ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály főosztályvezetője, valamint Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósának képviselője is részt vett.