Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támogatták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszteri kinevezését a szakbizottságok

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 18. 18:38

„A Magyar Honvédség feladata a béke és a biztonság garantálása lesz” - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterjelölt az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti, illetve Nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán május 18-án, szerdán, Budapesten.

Honvédelmi és rendészeti_képek (1)

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén Szalay-Bobrovniczky Kristóf bemutatkozásában elmondta: vezetői, diplomáciai tapasztalatokkal rendelkezik és katonacsaládból származik. 2010 óta szolgálja a hazát önkéntes tartalékos katonatisztként. „Mind a hazaszeretet, mind az ország fegyveres védelme gyermekkorom óta életem része” – fogalmazott a miniszterjelölt. A Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke számára a hagyományőrzés és a katonai tradíciók megtartása, ápolása is fontos.

A meghallgatáson – amelyen mások mellett jelen volt dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint dr. Maróth Gáspár nemzeti fegyverzeti igazgató is – Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott: „Magyarország biztonságának garantáláshoz folytatni kell a védelmi képességek növelését. A NATO védelmi szövetség biztos pont, ebből ki tudunk indulni, de ez a védelmi szövetség akkor fog tudni minket megvédeni, ha mi is képesek vagyunk megvédeni magunkat.”

Honvédelmi és rendészeti_képek (8)

Az Országház Báró Hazai Samu termében megtartott ülésen elhangzott: az orosz-ukrán háború sajátos biztonsági kihívásokat eredményez. „Magyarország a béke pártján áll, nem akar részévé válni az ukrajnai háborúnak. Hazánk nem tesz olyat, amely miatt célponttá válhat. Ettől függetlenül Ukrajna mellett állunk és humanitárius segítséget nyújtunk számukra” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hozzátéve: „A honvédség feladata továbbra is a béke és biztonság garantálása lesz.”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a szomszédos országban háború van, de emellett olyan biztonsági kihívásokra is figyelni kell, mint az illegális migráció, a terrorveszély és a kiberfenyegetettség.

A honvédelmi miniszterjelölt hangsúlyozta: erős, magabiztos, jól felszerelt, harcolni képes, harcolni tudó honvédséget kell építeni. „Éppen ezért folytatjuk a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Mindemellett feladatunk lesz még a harcoló állomány növelése és az életpálya-modell fejlesztése is” – hangsúlyozta.

A haderőfejlesztés fókuszában az egyéni harcászati felszerelések modernizálása, bővítése áll majd, mindemellett teljes körű légvédelmi képességet alakítanak ki, illetve vezetésirányító rendszerek fejlesztésén is dolgoznak majd – részletezte a miniszterjelölt.

Honvédelmi és rendészeti_képek (3)

A Honvédelmi Minisztérium leendő vezetője beszámolójában elmondta: a honvédelmi tárca most civil kontroll alá kerül, ez bevett gyakorlat a nyugati demokráciában. Ugyanakkor azon fog dolgozni, hogy harmonikus legyen a civil és a katonai együttműködés. Szalay-Bobrovniczky Kristóf - mindezek mellett - fontos célként jelölte meg az Önkéntes Tartalékos Rendszer fejlesztését, valamint a hazafias honvédelmi nevelés további erősítését. Mint elmondta: folytatódik a Honvéd Kadét Program is.

A miniszterjelölt bejelentette: a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának felkérte Vargha Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenlegi államtitkárát, míg dr. Maróth Gáspár a nemzeti fegyverzeti igazgató a felkérés szerint a haderőfejlesztési tevékenységet a honvédelmi tárca keretein belül fogja végezni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Kósa Lajos bizottsági elnök kérdésére válaszolva aláhúzta: nagy értéknek tekinti a V4 tagországokkal való együttműködést. A bizottság alelnökeinek kérdésére válaszolva a miniszterjelölt hangsúlyozta: nem tervezik a sorkatonaság újbóli bevezetését. Mint elhangzott: a katonai egészségügyi ellátási struktúrában beálló változások részleteit is tisztázni fogják, melyek minden tekintetben meg fognak felelni a NATO elvárásának.

A bizottság hat igen, két nem szavazat mellett támogatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kinevezését.

Nemzetbiztonsági bizottság_képek (3)

A honvédelmi miniszterjelölt meghallgatása délután a Nemzetbiztonsági bizottság előtt folytatódott. A grémium előtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: a Magyar Honvédség eddig is példamutatóan helyt állt a határvédelemben, ami ezután sem fog változni. A miniszterjelölt ismertette: folyamatban van a NATO bővítése, mely tovább erősíti Magyarország biztonsági helyzetét.

„Bővül a NATO Svédországgal és Finnországgal is, ez Magyarország biztonságához is hozzájárul” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki arról is beszélt, hogy diplomáciai tapasztalatait felhasználva szeretne koncentrálni a NATO-n belüli és azon kívüli kapcsolatok építésére, a katonai diplomáciára.

Nemzetbiztonsági bizottság_képek (5)

Képviselői kérdésére válaszolva a miniszterjelölt kiemelte: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak (KNBSZ) köszönhetően az egyik legprofesszionálisabb titkosszolgálat áll a Magyar Honvédség rendelkezésére. Hangsúlyozta, hogy megbecsüli az intézmény munkáját, személyi állományának tagjait és arra fog törekedni, hogy tovább erősítse a már amúgy is biztos lábakon álló együttműködést a honvédelmi tárca és a szolgálat vezetősége között.

Az ülés végén – amelyen mások mellett részt vett dr. Béres János altábornagy, a KNBSZ főigazgatója is – Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszteri kinevezését a Nemzetbiztonsági bizottság négy igen és két tartózkodás mellett támogatta.