Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák több fronton segítik a járvány elleni védekezést

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2020. november 16. 14:49

A koronavírus-járvány elleni védekezés során szükségessé vált ellenőrző járőrszolgálat katonai szerepvállalásáról tartott sajtótájékoztatót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 16-án, hétfőn, Budapesten.

NémethSzilárd_sajtótájékoztató_11.16 (1)

A rendőrséggel közösen végzett járőrfeladatokkal kapcsolatban a parlamenti államtitkár elmondta: a Magyar Honvédség - folytatva az elmúlt hónapok gyakorlatát - a határmenti feladatok ellátása mellett a köztereken is segítséget nyújt a rendőrségnek a közrend és közbiztonság, valamint a veszélyhelyzeti szabályok és a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésében, fenntartásában.

„A koronavírus-járvány első szakaszában egyértelműen megmutatta az ország, hogyan kell összefogni, hogyan kell viselkednünk, amikor ilyen kihívásokkal állunk szemben. Azt, hogy az első szakaszt az ország meg tudta nyerni, elsősorban a magyar emberek fegyelmezettségének, az időben bevezetett kormányzati rendszabályok hatékonyságának és az egészségügyben dolgozó orvosok, ápolók, mentősök áldozatos és kitartó munkájának köszönhettük” - hangsúlyozta Németh Szilárd.

NémethSzilárd_sajtótájékoztató_11.16 (6)

A honvédelmi tárca miniszterhelyettese tájékoztatójában kiemelte: a Magyar Honvédség az egészégügyre nehezedő nyomás, valamint az orvosok, ápolók leterheltségének csökkentése érdekében 93 kórházban segíti a járvány elleni védekezést. A katonák ezen túlmenően kórházparancsnoki feladatokat látnak el több egészségügyi intézményben is.

Németh Szilárd hozzátette: a katonák olyan feladatok ellátásban segítenek, melyek nem igényelnek egészségügyi szakképzettséget. Ennek értelmében – többek között - fizikai és logisztikai munkák ellátásával, valamint a hőmérőzésben és az adminisztrációban keletkező feladatok elvégzésével veszik ki részüket a védekezésből.

NémethSzilárd_sajtótájékoztató_11.16 (8)

A járőrszolgálatot teljesítő katonák fegyverviselését érintő ellenzéki kifogásokkal kapcsolatban Németh Szilárd elmondta: a katonák - a szolgálati szabályzatnak megfelelően - egyéni felszerelésben végzik a munkájukat a számukra kijelölt szolgálati helyen. Mivel a katonák által viselt modern fegyverek részei az egyéni felszerelésüknek, ezért a honvédek fegyveres jelenléte teljes mértékben megfelel a hatályos jogszabályoknak.