Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzők kiképzése

Szöveg: Dr. Varga József |  2012. március 20. 12:22

Az MH Altiszti Akadémia (MH AA) a nemzetközi kiképzés részeként évek óta évente több alkalommal is megszervezi a „Képezd a kiképzőt”  elnevezésű programot. Az elmúlt három hét során a képzést más tartalommal rendezték meg Szentendrén és Csobánkán: azért, hogy feldolgozzák az egységes alapkiképzési programban történt változásokat.

A megváltozott vagy új kiképzési ágak egységesítése, a múlt év foglalkozásainak ellenőrzései során szerzett tapasztalatok beépítése a kiképzési tervekbe szintén a célok közé tartozott.
Mindezek érdekében az MH AA Mecséri János Kiképző Osztálya február 27-e és március 14-e között módszertani foglalkozást tartott a kiképzők számára. Ennek során arra törekedtek, hogy a kiképzők megismerjék az egységes alapkiképzési programtervezetet, fejlesszék a beosztások ellátásához szükséges ismereteiket, képességeiket és dolgozzák fel az elmúlt időszak tapasztalatait.

1595932865
A háromhetes módszertani felkészítésen a kiképzők felfrissítették a főbb kiképzési ágak elméleti és gyakorlati foglalkozásainak előkészítésével, vezetésével kapcsolatos ismereteiket. A témakörökben legjártasabb előadók közreműködésével felkészültek az egységes alapkiképzési program változásával kapcsolatos új ismeretek elsajátítására. Emellett végrehajtották a 2. számú lőgyakorlatot gépkarabéllyal és pisztollyal, valamint a 2/a. kézigránátdobó-gyakorlatot. Az alapkiképzés programjába újonnan bekerült kézigránátdobó-gyakorlathoz új, biztonsági szempontból minden igényt kielégítő éleskézigránát-dobató pályát építettek ki.

A kiképző tiszthelyettesek eleinte kiképezendő szerepben vettek részt a felkészítésen, majd a kiképzés második hetétől mint kiképzők tartották a foglalkozásokat, melyeket a rangidős kiképzők, illetve a foglalkozásvezetők közösen értékeltek.
Fontos szerepet kaptak a több tapasztalattal rendelkező törzsőrmesteri, főtörzsőrmesteri és zászlósi rendfokozatú kiképzők a foglalkozások megtervezésében, levezetésében, a kevesebb tapasztalattal bíró társaik foglalkozásainak értékelésében.

1595932865

 Fotó: A szerző felvételei