Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a brit pilóták kiképzése a Hawk T2-es típusra

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 20. 13:19

A Brit Királyi Légierő  április 2-től megkezdi a hajózók felkészítését a BAE Systems Hawk 128/T2-es típusára – írja a Flightglobal. Az első csoportba 4 pilóta került be a légierőtől, melyek már túl vannak a Short Tucano T1-es képzésen.

A hajózók első csoportjának felkészítése a Hawk 128/T2-es típusra, tervek szerint 2013 elején fejeződik be. A következő csoportba további négy légierős, valamint a Brit Királyi Haditengerészet két hajózója is bekerült.

Kevin Marsh alezredes, a Brit Királyi Légierő képviseletében arról nyilatkozott, hogy a pilóták oktatásában a szimulátoros képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. A Hawk típus különböző verzióival jelenleg is folyik a brit hajózók kiképzése, melyek később a Tornado és a Eurofighter Typhoon típusokra kerülnek, azonban a Hawk 128/T2 verzión már a F–35 Lightning II-re való felkészítés zajlik.

A Hawk 128/T2 kiképzőgép első repülésére 2005. július 27-én került sor. 2006 októberében a Brit Királyi Légierő összesen 28 darabot rendelt a típusból. Ez idáig a brit pilóták többek között a Hawk T1-esen, a Short Tucano T1-esen, a Tutor T1-esen és a Vigilant T1-esen tanultak.