Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kínai haditengerészet távozásra szólított fel egy amerikai rombolót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 21. 10:48

Kínai területi vizekre behatoló amerikai hadihajót szólított fel távozásra a kínai haditengerészet a Dél-kínai-tengeren Peking január 20-ai, csütörtöki bejelentése szerint.

A kínai haditengerészet azt közölte, hogy a Benfold nevű rombolót a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében észlelték. A közleményben provokációnak nevezték az incidenst, és felszólították Washingtont, hagyjon fel az ilyen jellegű műveletekkel.

Az Egyesült Államok haditengerészete bejelentette, hogy nemsokára válaszközleményt adnak ki.

Washington korábban többször hangoztatta, hogy biztosítani kívánja a térség szabad hajózását a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító területen, és gyakran tart hadgyakorlatot a régióban. Kína ezzel szemben a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, katonai célokra kiépített, mesterséges szigetet hozott létre a térségben.

A tenger egyes részeit viszont a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Saját követeléseit Peking azzal támasztja alá, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.