Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok az EUFOR élén

Szöveg: EUFOR |  2022. január 21. 11:36

A Magyar Honvédség parancsnokának helyettese részvételével került sor január 20-án, Szarajevóban az EUFOR parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségére.

EUF_2494 kicsi

Sándor Zsolt vezérőrnagyot Gerőfi Szilárd dandártábornok, az EUFOR Parancsnokság törzsfőnöke, rangidős magyar nemzeti képviselő és Kiss Ferenc ezredes, a NATO Parancsnokság törzsfőnöke fogadta a Butmir-tábor repülőterén. A nap fő eseménye előtt Gerőfi dandártábornok jelentett az aktuális helyzetről és az EUFOR tevékenységéről. A jelentést követően Sándor vezérőrnagyot és a további meghívott vendégeket az ünnepség helyszínére kísérték.

A COVID-19 rendszabályok szigorú betartásával megrendezett ünnepség során Alexander Platzer vezérőrnagy átadta az EUFOR parancsnoki beosztással járó felelősséget Anton Wessely vezérőrnagynak.

Change of Command

Platzer vezérőrnagy 2021. január óta vezette az EUFOR missziót, amelynek fő feladata a biztonságos környezet megteremtése és fenntartása Bosznia-Hercegovinában. Irányítása alatt állt továbbá a Bosznia-Hercegovinában felhalmozódott lőszerek és robbanóanyagok megsemmisítésére vonatkozó terv (Ammunition and Explosives Masterplan) időarányos végrehajtása, valamint a bosznia-hercegovinai fegyveres erőkkel (AFBiH) való kombinált és kollektív kiképzések levezetése.

3 Generals

A katonai ünnepség során Brice Houdet altábornagy, az EUFOR Althea műveletének parancsnoka megköszönte Platzer vezérőrnagy munkáját, majd átadta számára az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikai kitüntetését.

Az ünnepséget követően Sándor vezérőrnagy egyeztetett Brice Houdet altábornaggyal, rövid megbeszélést folytatott McGaha dandártábornokkal, a NATO Parancsnokság parancsnokával az EUFOR és a NATO Balkán régióban betöltött szerepéről, majd megköszönte az EUFOR elköszönő parancsnokának a magyar féllel szemben tanúsított kiemelkedő együttműködést és sok sikert kívánt az új parancsnoknak.

EUF_2673 kicsi