Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kínai védelmi minisztert fogadta Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. március 25. 15:03

Wei Fenghe vezérezredes, Kína nemzetvédelmi minisztere március 24-25-én udvariassági látogatást tett Budapesten. A látogatás annak az utazásnak a viszonzása, amelyet Benkő Tibor honvédelmi miniszter a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából 2019. november 25-26-án tett Kínában.

Wei Fenghe1

A megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy van lehetőség az együttműködésre a katona-egészségügy, az oktatás-képzés és a békefenntartási tapasztalatok megosztása kapcsán.

A két miniszter megbeszélésén elhangzott, hogy a magyar-kínai kapcsolatokat a kormány kiemelten kezeli. A Kínai Népköztársaság Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere, az Európán kívüli országok között pedig az első. A kiváló gazdasági kapcsolatok mellett, katonai téren is van előrelépés, amit jelez a honvédelmi miniszter 2019. év végi pekingi látogatását viszonzó mostani budapesti miniszteri találkozó.

Wei Fenghe6

Benkő Tibor gratulált kínai kollégájának az ázsiai ország sikeres járvány elleni harcához, egyben köszönetet mondott azért a mintegy kétmillió jüan értékű adományért, mellyel a kínai nemzetvédelmi minisztérium Magyarország és a honvédelmi tárca koronavírus járvány elleni védekezését támogatta 2020 nyarán.

A honvédelmi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a járvány elleni védekezésből a Magyar Honvédség is aktívan kiveszi a részét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy e többletfeladatok nem befolyásolják a schengeni határvédelmi feladatok ellátását, melynek célja az illegális migrációval szembeni védelem.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban.

Wei Fenghe3

A felek egyetértettek abban, hogy a stratégiai párbeszéd nagyban hozzájárul az erős kapcsolatokhoz. A kínai védelmi minisztert dr. Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is fogadta.