Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kirgiz elnök bezáratná a manaszi támaszpontot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 2. 7:38

Kirgizisztán megválasztott elnöke november 1-jén, kedden kijelentette, hogy a manaszi támaszpontot bérlő Egyesült Államok légierejének el kell hagynia az országot, amikor 2014-ben lejár a bázis bérleti szerződése.

Almazbek Atambajev ezt azzal indokolta, hogy az amerikai katonák jelenléte kockázatot jelent országára nézve, mivel Kirgizisztánt megtorló csapások érhetik az Egyesült Államokkal konfliktusban álló országok részéről. A manaszi támaszpont kulcsfontosságú logisztikai létesítményt jelent az amerikai légierő számára a térségben.

„Tudjuk, hogy az Egyesült Államok gyakran keveredik konfliktusokba. Először Irakkal, azután Afganisztánnal, legutóbb pedig Iránhoz fűződő kapcsolatai váltak feszültté – fogalmazott a vasárnapi elnökválasztásból győztesen kikerülő kirgiz politikus. – Nem szeretném, ha a fenti országok bármelyike is megtorló csapást mérne a (manaszi) katonai támaszpontra."

Mind Washingtont, mind Moszkvát aggasztja az iszlám radikális híveinek várható előretörése annak nyomán, hogy a külföldi csapatok rövidesen kivonulnak a Kirgizisztántól délre fekvő Afganisztánból. Az oroszok által bérelt másik kirgiz támaszpont jövőjéről viszont egy szót sem ejtett Atambajev, akit nyugati hírügynökségek egyértelműen oroszbarátnak minősítenek. Ezt a véleményt arra alapozzák, hogy a kirgiz politikus közelmúltban tett nyilatkozataiból kitűnt: kifejezetten Moszkva-barát politikát akar folytatni.

Ennek keretébe illeszkedhet a manaszi támaszpont használatáról az amerikaiakkal kötött bérleti szerződés esetleges meghosszabbításának elutasítása. Oroszország ugyanis soha nem titkolta, hogy az egykori szovjet Közép-Ázsia országait ma is befolyási övezete részeinek tekinti.