Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kognitív képességek fejlesztése elengedhetetlen

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2022. szeptember 13. 14:40

„A kognitív képességek fejlesztésének szerepe a modern hadviselésben” címmel szervezett szakmai workshop-ot az MH Transzformációs Parancsnokság (MH TP) Honvéd Tudományos Kutatóhelye szeptember 13-án, kedden Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

Kognitív képességfejlesztés kérdései workshop KLAC6674

A kognitív szférában folyó katonai műveletek, valamint a katonák kognitív képességeinek harcképesség teljesítményfokozás érdekében történő fejlesztése a napjaink hadviseléséhez kapcsolódó tudományos gondolkodás egyik fontos kérdése. Egyes szakmai körök a kognitív folyamatoknak helyt adó teret, valójában az emberi agyat a modern hadviselés hatodik domain-jeként értékelik.

Kognitív képességfejlesztés kérdései workshop KLAC6671

A rendezvényt megnyitó Matetits László alezredes, az MH TP Honvéd Kiválósági Központ központvezetője elmondta: a Magyar Honvédségnek a térség meghatározó haderejévé kell válnia. Ezt úgy lehet elérni, ha minőségi változásokat eszközölnek, amelyek közé a kognitív képességek fejlesztése is tartozik. „A modern hadviselésben nélkülözhetetlenek az olyan katonák, akik már a hatodik dimenzió ismeretével is rendelkeznek” – emelte ki az alezredes.

„A katonák kognitív képességfejlesztésének dimenziói” című előadásában Sásik Csaba alezredes, a kutatóhely kiemelt főtisztje elmondta: a modern hadviselés egyszerre több dimenzióban zajlik, a megszokott öt elem mellett megjelent a kognitív domain, mint hatodik dimenzió. A prezentációjából kiderült többek között az is, hogy mit jelentek a kognitív képességek: az érzékelés, az észlelés, az emlékezet, a figyelem és a képzelet.

Kognitív képességfejlesztés kérdései workshop KLAC6687

A rendezvény további előadásai a pszichológiai lehetőségeket dolgozták fel a kognitív fejlesztésekkel kapcsolatosan, illetve a témakört érintő neurológiai hátteret is bemutatták. A szervezők olyan szaktekintélyeket kértek fel az előadások megtartására, akik ismereteik átadásával a vizsgált témáról egy komplex, átfogó képet segítenek kialakítani.

A zártkörű szakmai workshop célja az volt, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium kognitív fejlesztések kérdéskörébe tartozó szakemberei számára lehetőséget teremtsen a közös gondolkodásra és eszmecserére, megalapozva ezzel egy esetleges, jövőben létrejövő, az egész honvédségre kiterjedő kognitív fejlesztési program alapjait.

Kognitív képességfejlesztés kérdései workshop KLAC6676