Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A könyv ünnepe

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. június 3. 16:47

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése már 1929 óta évről-évre megrendezi az Ünnepi Könyvhetet, amelyre így idén már 82. alkalommal, június 2–6. között kerül sor a Vörösmarty téren, a környező utcákban, illetve a még öt másik helyszínen. Az eseményhez kapcsolódik a már 10. alkalommal megrendezésre kerülő Gyermekkönyvnapok rendezvény is. Természetesen az idei Ünnepi Könyvhéten is részt vesz a Zrínyi Média.

Pénteken kora délután hömpölyög a tömeg a fővárosi Vörösmarty téren, a hőséget alig enyhíti egy kis szellő, de a „gyakorlott" könyvárusokat nem téveszti meg az idő. „Tegnap is így kezdődött, azután majdnem két órán át zuhogott az eső" – mondja Győr Edina, a Zrínyi Média terjesztési csoportvezetője, aki június 2-án, csütörtökön délután átélte a megnyitó utáni ítéletidőt. Szerencsére a könyvbarátokat egyelőre az időnél jobban érdekli a sok akciós kiadvány: telnek is a szatyrok, reklámtáskák.

„Kétezer egy adag gulyásleves, az, kettőnknek négyezer. Helyette vehetnénk inkább két-három könyvet" – hezitál egy házaspár. Aztán ez az ötlet nyer, végül is négy könyvet vásárolnak, az eredi ár ötven százalékáért. Talán éhesek maradnak, de biztos elégedettek…

Gyerekek is akadnak a téren szép számmal.

„Anyu, még ezt a térképet is vegyük meg, kell az iskolába!" – így egyikük. „Mindjárt vége a tanévnek" – mondja az anyja. „De jövőre, hatodikba biztosan kell!" – felesel a lurkó. Így a térkép is bekerül a két gyermekkönyv mellé…

Győr Edina is igen elégedett a mai forgalommal, ami sokszorosa a tegnapinak. Úgy tűnik beindult az igazi könyvvásár. Legalább tíz asztalnál dedikálnak egyszerre, a vásárlók hosszú sorokban türelmesen várnak az író, költő pár sorára, aláírására.

A színpadokon is zajlik az élet. Szerzők adnak interjúkat, megzenésített verseket hallhat a nagyérdemű, „pezseg" az egész tér.

És így van ez valószínűleg nagyon sok helyen: az Ünnepi Könyvhét kulturális programja Balatonfüredtől Debrecenen, Miskolcon, Szegeden át Vácig több mint ötven városra terjed ki.

Történelmi jelentőségű tény az is, hogy 70 év elteltével idén újra lesz magyar könyvhét a határon túl is. A Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közös szervezésében, Kolozsvárott kerül erre sor.

A budapesti rendezvényen a Zrínyi Média újdonságaiból és korábbi kiadványaiból is vásárolhatnak az érdeklődők, méghozzá igen kedvezményesen, 50 százalékos áron. Ezúttal 180 – elsősorban haditechnikai, hadtörténelmi, és biztonságpolitikai témájú – mű közül válogathatnak azok, akik felkeresik a Zrínyi Média standját a Váci utca és a Vörösmarty tér sarkán. A rendezvény ideje alatt 10 és 20 óra között, sőt június 4-én, szombaton meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket!

Számos mű jelentős árengedménnyel vásárolható meg az Ünnepi Könyvhéten: nem ritka a „Hármat fizet, négyet vihet!", vagy a 20–50, sőt néhol 70 százalékos leárazás felirat; sok helyütt 200-500-1000 forintos akciós áron kapható egy-egy könyv, kiadvány, de CD, DVD is. Akad is vásárló már a kora délelőtti óráktól…

Az idei könyvhétre 116 kiadó – köztük 19 határon túli műhely – 385 újdonsága látott napvilágot, a gyermekkönyvnapokra 32 új mű jelent meg. A központi helyszínen, a Vörösmarty téren két színpadon irodalmi szerkesztők, irodalomtörténészek, kritikusok, színészek, újságírók szólaltatják meg a könyvheti újdonságok szerzőit, olvasnak fel a könyvekből, mutatják be a hazai és határon túli műhelyeket. Csak Budapesten több mint 1200 dedikálásra kerül sor. Nagy Bandó András például pénteken már reggel 10 órától dedikálta versesköteteit.

Irodalmi műveket feldolgozó zenekarok adnak koncerteket: fellép – többek között – a Sebő együttes, a Kaláka együttes, a Palya Bea Duó, a Makám együttes.

A Vörösmarty téren idén is nagy látogatottságnak örvend az Olvasóklub sátra, melyben minden érdeklődő belelapozhat a könyvheti újdonságokba, s eldöntheti, érdemes-e megvásárolni a kötetet.

Június 4-én, szombaton könyvheti utcabállal kezdődik a sok-sok játékos programot, rendhagyó író–olvasó találkozókat kínáló könyvek éjszakája.

 
 

 

 
 Fotó: Galovtsik Gábor és a szerző felvételei