Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török katonákat ítéltek el egy újságíró meggyilkolása miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 3. 16:05

Fejenként félévi börtönbüntetésre ítélt egy török bíróság június 2-án, csütörtökön két katonatisztet, mert nem reagáltak olyan hírszerzési értesülésekre, amelyeknek alapján talán megelőzhető lett volna Hrant Dink ismert örmény újságíró meggyilkolása. Hrant Dinket, egy örmény kisebbségi újság főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal.

Dink korábban népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalomban élő örmény kisebbség terhére az I. világháború idején elkövetett tömeggyilkosságot. Erre hivatkozva egy bíróság elítélte őt „a török nemzet megsértése" miatt, később pedig életveszélyes fenyegetéseket kapott török nacionalistáktól.

A Dink-gyilkosság ügyében kezdett nyomozás kiderítette, hogy a biztonsági szervek nem reagáltak azokra a jelzésekre, amelyek Dink megfenyegetéséről tanúskodtak. Az értesülésekből kitűnt, hogy az újságíró lelövése után elfogott három gyanúsított egyike, Yasin Hayal Dink megölésére készül. (Hayalt időközben bíróság elé állították.)

Az észak-törökországi Trabzon város bírósága „kötelességszegés miatt" fejenként félévi szabadságvesztést rótt ki Ali Öz ezredesre, volt csendőrparancsnokra, és Metin Yildiz századosra. Négy másik tisztet fejenként négyhónapos börtönbüntetésre ítélt a bíró.

A tisztek tagadják, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követtek volna el, s várhatóan fellebbeznek az elmarasztaló ítélet ellen.