Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Koreai Köztársaság nagykövetét fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László |  2021. április 15. 17:44

A Koreai Köztársasággal a kétoldalú védelmi együttműködés erősítésében és továbbfejlesztésében vagyunk érdekeltek, ezzel összhangban megerősítjük az elért eredményeket és elkötelezettségünket az együttműködés folytatása és továbbfejlesztése iránt – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután bemutatkozó látogatáson fogadta április 15-én, csütörtökön Park Chul-min-t, Dél-Korea új budapesti nagykövetét.

Koreai nagykövet látogatása (1)

Park Chul-min megköszönte Magyarország támogatását a koreai félsziget békéjére és biztonságára irányuló dél-koreai törekvésekben. Magyarország támogatja az ENSZ határozatok betartásával, az észak-koreai hatalommal szembeni embargó folytatását – hangzott el a tárgyaláson.

A tanácskozáson felidézték, hogy a két ország 2019-ben ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, mely alkalomból Benkő Tibor még az év novemberében hivatalos látogatás tett Szöulban és a védelmi miniszterek aláírták a katonai együttműködési megállapodást. Jelen udvariassági találkozó lehetőséget biztosított annak megerősítésére, hogy a Koreai Köztársaság nemzetvédelmi miniszterének érvényes meghívása van Magyarországra.

A honvédelmi tárca vezetője szólt arról is, hogy az ázsiai régióban a Koreai Köztársaság politikai és gazdasági szempontból egyaránt az egyik legfontosabb stratégiai partnere hazánknak. Kiemelt partnerünk a kutatás-fejlesztés, az innováció, valamint a felsőoktatás terén, amely együttműködési területek kiváló lehetőséget biztosíthatnak a védelmi együttműködése előmozdítására egyaránt, különös tekintettel a kibervédelemre és a katona-egészségügyre. Mint mondta: a koreai beruházások a legmagasabb technológiai színvonalat hozzák Magyarországra, a gazdasági kapcsolatok pedig várhatóan tovább bővülnek.

Koreai nagykövet látogatása (2)

A pandémia kapcsán elhangzott, hogy a két ország minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy helyt álljon a világjárvány elleni küzdelemben, de egyben a gazdaság működését is fenntartsuk.

Benkő Tibor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a vakcinafejlesztéseknek és a megkezdett oltási programoknak köszönhetően a második félévben legyőzhetjük a pandémiát, a gazdaság helyreállítására koncentrálhatunk és sikeres együttműködésünket további területekre tudjuk majd kiterjeszteni.

A találkozón szó volt arról is, hogy a Koreai Köztársaság növekvő érdeklődést mutat a közép-európai régió iránt. A miniszter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a V4-es formáció a leghatékonyabb és legsikeresebb regionális együttműködés az Európai Unióban. Mint mondta, számos megpróbáltatás ellenére a visegrádi országok közötti kooperáció töretlen, majd hozzátette: bízik abban, hogy a 2021. július 1-jén kezdődő V4-es magyar elnökség idején további területeken sikerül bővíteni a kétoldalú és a V4+Korea együttműködést.

Koreai nagykövet látogatása (3)

Szó volt arról is, hogy a sikerek mellett a 2019-es évet egy súlyos tragédia is beárnyékolta, azonban ez a sajnálatos esemény is csak közelebb hozta a két országot és állampolgárait. A miniszter úgy fogalmazott: bízom benne, hogy a Hableány katasztrófa második évfordulójára elkészülő emlékmű 2021. május 30-án tervezett felavatásával méltó módon fogunk tudni megemlékezni a tragédia áldozatairól, és ez megnyugvást hoz az érintett családoknak is.

„Nagyra értékeljük, hogy a Koreai Köztársaság újranyitotta véderőattasé-hivatalát Budapesten. Ez a lépés jelentősen hozzájárul a kapcsolatok erősítéséhez” - fogalmazott a miniszter. Magyarország a védelmi együttműködés megerősítésében és továbbfejlesztésében érdekelt a Koreai Köztársasággal. Továbbra is számítunk a koreai féllel való hosszú távú együttműködésére – tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője.