Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetvenegy éve a légvédelem szolgálatában

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. április 15. 18:19

Idén a járványhelyzet és a szigorú korlátozások miatt szűk körben, koszorúzási ünnepség keretében tartotta meg csapatünnepét az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a Magyar Honvédség egyik legrégebben fennálló alakulata, a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem egyedüli képviselője.

Győr_csapatünnep (9)

Minden katonai szervezet életében van olyan alkalom, amikor elődeire emlékezik. A győri rakétaezred történetében április 15-e ez a jeles nap, amikor az alakulat a fennállásának évfordulóját ünnepli.

A Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőlevelében a hazai légvédelem történelmének főbb állomásai - köztük Miskolc, Székesfehérvár, Börgönd, Veszprém, Keszthely, Szentes, Lenti, Kalocsa, Diósjenő, Nagyoroszi, Nagykanizsa, valamint Győr - is elhangzottak. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák és az ott rendszeresített technikai eszközök mind alakítói, formálói voltak a jelenlegi ezrednek, amelynek története 1950. április 15-e, a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred megalakulása óta íródik.

Győr_csapatünnep (10)

Minden évforduló alkalom arra, hogy visszagondoljunk elődeinkre, kifejezzük tiszteletünket tetteik előtt és a múlt dicsőségéből erőt merítve, a katonai hagyományok méltó folytatói legyünk. E szavak jegyében az ezred emlékparkjában, az alakulat vezető állományának jelenlétében Bozsóki Attila alezredes és Inoka Zoltán főtörzszászlós koszorúzta meg a hat évvel ezelőtt felállított „A haza légterének védelmében” emlékművet.