Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormány közlése szerint több mint 700 civilt öltek meg a NATO-csapások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 1. 14:51

A NATO és a nemzetközi koalíció támadásainak következtében 718 polgári személy vesztette életét és 4067 civil sebesült meg – közölte Músza Ibrahim, a líbiai kormány szóvivője május 31-én, kedden. A szóvivő elmondta, hogy az adatok az egészségügyi minisztériumtól származnak, s a március 19. és május 26. közötti időszakra vonatkoznak. Hozzátette, hogy a sebesültek közül 433 állapota súlyos.

Az adatok között nem szerepelnek a hadsereg veszteségei, azokat a védelmi minisztérium később hozza nyilvánosságra.

A NATO tagadja, hogy a líbiai célpontok elleni műveletek számos polgári halottat szedtek. A Tripoliban tartózkodó külföldi újságírók nem láttak arra vonatkozó bizonyítékokat, amelyek igazolnák a nagy számú civil veszteségre vonatkozó adatokat. A kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy a halálesetek nemcsak Tripoliban és a környékén, hanem az egész országban történtek.

Ibrahim a sajtótájékoztatón kifejtette azt is, hogy Líbia számára az lenne a legrosszabb forgatókönyv, ha Moammer el-Kadhafi távozna a hatalomból. „Ha Kadhafi eltűnik, a biztonsági szelep is eltűnik" – mondta a kormányszóvivő, a polgárháború veszélyére figyelmeztetve.

Hangsúlyozta, hogy Kadhafi és Jacob Zuma dél-afrikai államfő tárgyalásán nem esett szó semmiféle „távozási stratégiáról". Zuma hétfőn folytatott közvetítő tevékenységet Tripoliban az Afrikai Unió (AU) megbízásából.

Zuma az AU rendezési tervét vitatta meg részletekbe menően a líbiai vezetővel, aki azt kérte, hogy adjanak a líbiaiaknak lehetőséget arra, hogy egymást közt beszéljék meg dolgaikat, és találjanak megoldást az országot február közepe óta sújtó válság felszámolására, vagyis saját maguk döntsenek jövőjükről.

Az előzetes beharangozók szerint Zuma elsősorban azért utazott Tripoliba, hogy Kadhafi „távozási stratégiáját" vitassa meg magával az érintettel.