Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők visszafoglaltak egy stratégiai fontosságú kikötővárost

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 30. 17:43

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is jelentős szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost – közölték helyszíni forrásból. Helyszíni jelentések szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé. A felkelők soraiban harcoló egyik fegyveres elmondta, hogy a kormányerők rakétatüzet zúdítottak állásaikra, ezért kénytelenek voltak visszavonulni.

A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rász-el-Unúfot a kormányerőktől. Kadhafi serege azonban ismét ellentámadásba lendült, és – a március eleji offenzíva után immár másodszor – kiszorította a városból a lázadókat.
A lázadóknak jórészt könnyűfegyvereik vannak, és platós terepjárókon közlekednek. Azt mondják, nem tudják felvenni a harcot a Kadhafihoz hű haderő tűzerejével és hatótávolságával.
Elsősorban fegyvereket kért a nemzetközi közösségtől a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa az észak-afrikai ország helyzetével foglalkozó keddi londoni nemzetközi konferencián.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet ugyanaznap kijelentette: nem lehet kizárni, hogy Washington – Kadhafi távozását elősegítendő – felfegyverzi a líbiai felkelőket.

Moszkva párbeszédre hívja fel a szembenálló feleket

1595916324
Moszkva a békés rendezést, a problémák megoldását és a reformokat célzó párbeszédre szólítja fel a Líbiában szembenálló feleket – jelentette ki szerdán az orosz külügyminiszter moszkvai sajtóértekezletén.
Szergej Lavrov újra aggodalmának adott hangot a Líbia körüli helyzet alakulása miatt, hangsúlyozva azonban: a közös cél annak megakadályozása, hogy az események áldozatokat szedjenek a civil lakosság körében.
Lavrov leszögezte: Moszkva ellenzi, hogy a líbiai ellenzéki erőket felfegyverezzék. Emlékeztetett arra, hogy ezt Franciaország vetette fel, de Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is megállapította, hogy a líbiai hadművelet célja a lakosság védelme és nem az ellenzék felfegyverzése. Ezzel Oroszország teljes mértékben egyetért – fűzte hozzá Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője szerint világos, hogy a rendezés nyomán új, demokratikus rezsim jön majd létre Líbiában, amelyet azonban maguknak a líbiaiaknak kell megválasztani, a rendezést pedig a legjobban egy tűszünet és a tárgyalások haladéktalan megkezdése szolgálná.
Végül Lavrov elmondta: aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a líbiai ellenzéki erők soraiban jelen vannak az al-Kaida terrorszervezet elemei. „Mindannyian tudjuk, mennyire el tud terjedni ez a fertőzés a régióban, és nemcsak ott" – mutatott rá.

Bulgária egy fregattal csatlakozna

A szófiai kormány bejelentette szerdán, hogy javaslata szerint Bulgária egy fregattal csatlakozna a fegyverembargót betartató NATO-művelethez.

A 160 fős személyzettel ellátott Drazki fregatt április 15-től, legfeljebb három hónapos időtartamra csatlakozna a Líbia partjainál állomásozó NATO-erőkhöz. A bolgár egység feladata lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsa ide vonatkozó határozatainak megfelelően a hajók „felügyelete, kísérése, ellenőrzése, visszafordítása vagy lefoglalása" – közölte a kormány sajtószolgálata.

Bár a fregatt mandátuma három hónapra szólna, egy hónapnál nem kellene tovább tartózkodnia a Földközi-tengeren, mert felváltaná ott egy másik NATO-hajó – tette hozzá Anju Angelov védelmi miniszter a kormány javaslatát ismertetve.

A 2004 óta NATO-tag balkáni ország légierejének elavultsága miatt nem csatlakozott a líbiai légtérzár kikényszerítéséhez, amelynek irányítását csütörtökön veszi át az észak-atlanti szervezet.