Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közös emlékezés közösséget formál

Zászlót kapott a katonai emlékpark

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kálmánfi Gábor |  2023. május 13. 14:47

A pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely (KEMPP) új zászlója a múlt katonahősei előtt tiszteleg és fejet hajt a jelen katonái előtt is, akik önként vállalják a haza fegyveres védelmét határainkon innen és azokon túl is. Az új lobogó rúdjába, a régi hagyományt felelevenítve, többek között Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese vert zászlószeget.

DSC_0073

Mivel tavaly az emlékpark nyerte el a rangos „Év Emlékhelye Díjat”, ezért május 13-án Pákozdon rendezték az Emlékhelyek Napjának országos megnyitóját. Az ünnepség keretén belül adták át a KEMPP új zászlóját, amit – tekintettel a hosszabb ideje tartó, szoros együttműködésre - Baracska Község Önkormányzata adományozott az emlékparknak. A rendezvényen felszólaló Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Görög Viktória, az emlékpark ügyvezető asszonya, Batthyány-Schmidt Margit, Magyar Batthyány Alapítvány elnökasszonya – egyben zászlóanya – egyetértettek abban, hogy az emlékpark méltó módon ápolja a magyar katonai hagyományokat és kreatívan, újszerű látásmóddal, folyamatosan bővítve kínálatukat, igyekeznek minél több fiatallal és felnőttel megismertetni a mindenkori magyar katona hősiességét, áldozatvállalását.

Móczár Gábor leszögezte: évek óta olyan inspiráló munka zajlik Pákozdon, ami a többi emlékhely számára is követendő példa lehet, míg Görög Viktória szerint az emlékpark neve összeforrt a magyar hadtörténelemmel. Hozzátette: a közös emlékezés közösséget formál. Szőllősy Béla Attila, Baracska polgármestere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország fennmaradásának záloga a keresztény-nemzeti hagyományok megőrzése és továbbadása.

DSC_0081

Ehhez a gondolathoz kapcsolódva dr. Bán Attila alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet múzeumigazgatója, parancsnokhelyettes úgy fogalmazott: a katonai hagyományok szerves részét képezik a nemzeti hagyományoknak, Pákozd neve pedig mára eggyé vált a „honvéd” megnevezéssel is.

„Az itt lezajlott csata jelképpé vált. A fiatal magyar honvédség visszaverte a támadókat, megvédve ezzel a hazát és a forradalom vívmányait. A KEMPP munkája évek óta következetes, lelkes és példaértékű” – húzta alá az alezredes, aki – mások mellett – zászlószalagot kötött az emlékpark lobogójára.

A bevezetőben említett zászlószegek beverése előtt Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Takács Tamás ezredes, a katolikus tábori lelkészi kar vezetője áldotta meg a zászlót.

Az ünnepségen az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar tolmácsolásában felcsendült többek között az induló is, amit Ruff Tamás őrnagy, a zenekar karmestere kifejezetten a KEMPP részére komponált.