Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A közösség egyre nagyobb érték

Szöveg: Éliás Attila alezredes | Fotó: MH BHD |  2022. május 27. 18:19

Bukarestben is megünnepelték a magyar honvédelem napját május 25-én, szerdán. A háborúk során elesett magyar hősök tiszteletére koszorúzást tartottak a Kálvin temetőben lévő magyar hősi parcellánál. Az eseményen az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegysége (32. NHD) szakasza is részt vett.

bukarest 2

A megemlékezés előhangjaként Zsold Béla bukaresti reformárus lelkész köszöntötte az egybegyűlteket. Ádám Barnabás ezredes, a 32. NHD parancsnoka beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar haderő 173 évvel ezelőtt indított döntő rohamot Buda várának sikeres visszafoglalására 1849. május 21-én. Az ezredes elismerően szólt a jelenkor katonáiról is, hiszen ma ők biztosítják hazánk békéjét és biztonságát. „Sokszor mondjuk, hogy egyedülálló közösség, nagy család a honvédeké. Olyan világban, amikor nehéz igazi közösségeket találni, mert az egyes ember céljai előbbre valók, a közösség és az emberi kapcsolatok egyre nagyobb értéket képviselnek. A kihívások változnak, de hitvallásunk örök: „A hazáért, mindhalálig!’ – zárta beszédét a parancsnok.

A nap folyamán Magyarország Nagykövetsége ünnepi fogadást szervezett, amelyen nagy számban jelentek meg a Bukarestben akkreditált diplomaták és véderő attasék. Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvény lebonyolításában a román védelmi minisztérium is nagy szerepet vállalt, mivel a háborúkban elesett hősök emlékének ápolása mindkét ország elemi érdeke. Ehhez természetesen kölcsönösen a magyar fél is minden támogatást megad.

bukarest 1