Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A kultúra fegyverei – a fegyverek kultúrája”

Tematikus szakmai műhelyprogram a magyar kultúra napján a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Turcsán Judit és Czeglédiné dr. Lovas Enikő | Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester |  2024. január 25. 12:14

Rendhagyó módon emlékezett meg a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár a magyar kultúra napjáról.

_DSC3851-Enhanced-NR

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének együttműködésével megvalósult, katona és civil vendégek számára egyaránt érdekes rendezvényen Csákvári Sándor kulturális részlegvezető, az „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport kutatásvezetője legújabb helytörténeti kutatásának eredményeiről számolt be „Megbolygatott emlékezet – Nyomozás emléktáblák után” című előadásában.

A szakmai műhely során két további kiváló előadó, dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Sajtos Szilárd alezredes, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat (Debrecen) kiemelt református tábori lelkésze előadása emelte a program tudományos értékét.

Lippai dandártábornok „A katona vezetésszemlélet kultúraváltásának szükségessége, avagy a küldetésorientált vezetésszemlélet lényege” címmel tartotta meg előadását. Sajtos alezredes úr előadásának témája „A katonai lelkigondozás rendszerszemléletű megközelítése. Hadtudományi és teológiai dilemmák a Nagy Háborútól napjainkig terjedő időszakban a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálatban” volt.

A szakmai műhely moderátora Illésfalvi Péter hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Hadtörténeti Kutató Intézet kutatója volt, aki örömmel vállalta a szerepet, hogy a magyar kultúra napján fókuszba helyezze a magyar katonai kultúrát, katonatörténelmet és értékeket a rendezvényen megjelent érdeklődő közönség számára, akiknek jelentős része a dandár vezető és altiszti állományából került ki.

_DSC3751-Enhanced-NR

A rendezvény különös jelentőségét egyrészt az adta, hogy dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere díszoklevelet ajándékozott Csákvári Sándornak. Másrészt a dandárnál folyó tudományos kutatómunka nagyrabecsüléseképpen dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke elismerő oklevelet adott át Legoza Bálint ezredesnek, a Bocskai-dandár parancsnokának és Varga István ezredesnek, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokának.

_DSC3800-Enhanced-NR

A díszoklevél, amely a dandár csapatmúzeumában kap majd helyet, azt tanúsítja, hogy a Debreceni Értéktár Bizottság helyi értékként ismerte el a Magyar Királyi Állami Méntelepet (Debrecen) és Fadallah el Hedad Mihály munkásságát, szellemi és gyakorlati életművét. Az érték történetének feltárásában, nyilvánosság előtti bemutatásában és értéktári ajánlásában közreműködtek az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár és az Őrváros Közalapítvány támogatásával a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete keretén belül működő, „Elfeledett emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport tagjai: Varga István ezredes, Csákvári Sándor és Czeglédiné dr. Lovas Enikő.

A Magyar Királyi Állami Méntelepnek a magyar lótenyésztés terén kifejtett különös jelentőségű tevékenysége és ezzel összefüggésben 1885–1899 közötti parancsnoka, Fadallah el Hedad Mihály munkássága, életműve országos jelentőséggel bír. A témáról az érdeklődők számára bővebb információkkal a bocskaikonyvtar.hu weboldal szolgál.