Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra szeretete Szentesen

Szöveg: J. L. |  2012. január 20. 13:17

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a közelgő magyar kultúra napjáról január 18-án, szerdán Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1823. január 22-én Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc befejezte a Hymnus című, A magyar nép zivataros századaiból alcímet viselő művét. Kiadása után a költemény azonnal népszerű lett az országban, s miután Erkel Ferenc megzenésítette, nemzeti himnuszunkká vált. Az Országgyűlés 1989-ben döntött arról, hogy minden esztendőben, a vers születésének napján ünnepeljük a magyar kultúra napját.

1595930429
A rendezvényen elmondott ünnepi beszédében Juhász László százados, az alakulat kommunikációs tisztje kiemelte: a nemzet az évszázados hányattatások ellenére megőrizte legfontosabb értékeinket, magyarságunkat, hazaszeretetünket.

Hozzátette: kultúránk története abba a korba nyúlik vissza, amelyben a magyarok elindultak az őshazából. Kulturális emlékeink a rovásírásokban, a kerámiákban egyaránt fennmaradtak az utókor számára. Az apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre szálló dalok, költemények erősítették összetartozásunkat. Kölcsey Ferenc a Himnusz megírásával eggyé kovácsolta a nemzetet és ezáltal az évezredes múltra visszatekintő kultúránkat, amely ma is összeköti a világ bármely táján élő magyarokat.

„Ezen a napon megemlékezünk azokról a magyarokról, akikre a magyar művészeti, kulturális tevékenységeik során méltán büszkék lehetünk" – mondta a százados.

Ezt követően a Honvéd Együttes ünnepi műsorral kedveskedett a szentesi műszaki ezred katonáinak.

Fotó: Sipos Katalin