Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország támogatását növeli a Pentagon

Szöveg: kormany.hu |  2012. január 20. 13:35

A Pentagon több pénzt fordít az Afganisztánban harcoló kelet-európai szövetségeseire – köztük Magyarországra – írta január 19-én az amerikai védelmi minisztérium által kiadott egyik közleményre hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral.

A tervek szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt, vagyis a tavalyinál 33 százalékkal nagyobb összeget szán arra, hogy kiképzést és felszerelést biztosítson azon országok részére, amelyek Afganisztánban segítséget nyújtanak Amerikának a különleges műveletekben és a tálibok ellen harcoló afgán erők kiképzésében.

A legnagyobb mértékben a Magyarország, a Lengyelország, a Románia és a Litvánia számára nyújtott támogatást növelik meg. Ezek az országok az indoklás szerint rendkívüli méretékben járultak hozzá csapatokkal a NATO vezette afganisztáni koalícióhoz. Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral.

A Bloomberg szerint a Pentagon egyre jobban támaszkodik kelet-európai – többségükben NATO-tag – szövetségeseire, miközben a szövetség olyan tagjai, mint Nagy-Britannia, Hollandia és Németország csökkenti katonai kiadásait. A nyugat-európai szövetségesek arra készülnek, hogy szeptemberig a Pentagon csapatkivonásaival arányosan, harmadával csökkentik csapataik létszámát Afganisztánban.

(Forrás: MTI)