Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra ünnepén

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. január 19. 18:38

„Kultúránk magában hordozza évezredes tradíciónkat, tárgyi és szellemi emlékeinket, nemzeti azonosságtudatunkat és nem utolsósorban anyanyelvünket” – fogalmazott Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) logisztikai erők főnöke a magyar kultúra napja alkalmából január 19-én, csütörtökön a székesfehérvári parancsnokságon rendezett ünnepségen.

A tábornok beszédében hangsúlyozta: nem véletlen, hogy értékeink, kincseink közül éppen Himnuszunk születésének napja vált a magyar kultúra napjává. Leszögezte: a Magyar Honvédség jelentős erőfeszítéseket tesz kultúránk ápolása érdekében. Hozzátette: ebben nagy szerepet játszanak többek között a katonazenekarok is.

Hallhattuk: a tudomány és a művészetek nem létezhetnek az azokat érteni, élvezni képes emberek nélkül.

„A kultúra nemcsak műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is" – fűzte hozzá Baráth István dandártábornok.

Az MH ÖHP logisztikai erők főnöke szerint jelenleg egy „globális, homogenizációval fenyegető világban, információrobbanás korszakában élünk, és általános értékzavar vesz körül minket."

„Ebben a helyzetben igazodási pontokra van szükségünk; vissza kell nyúlnunk a gyökereinkhez. Vérzivataros történelmünk során számtalan alkalommal fenyegette nemzetünket idegen népek és hatalmak beolvasztó törekvése. De mi mégis ellenálltunk, s megőriztük kultúránk sokszínűségét és gazdagságát" – mondta a dandártábornok

Az ünnepségen a Prima Primissima-díjat nyert Honvéd Együttes tánckara, illetve színésztársulata, valamint a Hegedős Együttes lépett fel. Az ünnepséget követően a vendégek megtekinthették a Danka Attila grafikusművész munkáiból nyílt katonai témájú kiállítást.

 Fotó: A szerző felvételei