Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bejutott egy al-Kaidás kiadvány egy guantánamói rabhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 19. 17:59

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik társszervezetének kiadványa bejutott az egyik rabhoz, akit az amerikai haditengerészet guantánamói börtönében tartanak fogva – közölte január 18-án, szerdán egy amerikai szövetségi ügyész az egyik tárgyalás előzetes meghallgatásán, Fort Meade-ben.

Andrea Lockhart sorhajókapitány, aki a vádat képviseli a szaúdi Abd al-Rahim al-Nasiri elleni eljárásban, a hadbírónak, James Pohl ezredesnek kijelentette: az eset miatt átkutatták a cellákat és új eljárást vezettek be, amelynek keretében különleges ellenőrzésnek vetik alá a foglyok és az ügyvédeik közötti levelezést. Lockhart nem árulta el, hogy kihez és hogyan jutott be az al-Kaidának az Arab-félszigeten működő szervezete által, angolul kiadott Inspire magazin, de elmondta, hogy a levélforgalom ellenőrzése a bázison korábban nem volt kielégítő.

Az al-Kaida egyik fő vezetőjének tartott Nasirit azzal vádolják, hogy 2000-ben az egyik irányítója volt a Cole amerikai hadihajó ellen az Ádeni-öbölben végrehajtott támadásnak. A 47 éves férfi 2006 óta a guantánamói bázis foglya, korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos börtöneiben tartották.

Az, hogy a levelezés ellenőrzése megsérti-e a jogi képviselő és az ügyfele közötti privilegizált viszonyt, központi téma volt a Nasiri-per keddi és szerdai előzetes meghallgatásán. A guantánamói foglyok védelmének képviselői kifogásolták, hogy David Woods ellentengernagy, a börtön parancsnoka a múlt hónapban visszaállította a jogi levelezés ellenőrzését.

A hadbíró novemberben rendelte el, hogy az őrök ne olvassák el többé a foglyok és az ügyvédjeik közötti levelezést, felülírva Woods októberi parancsát, hogy kutassák át a foglyok celláit és olvassák el a védelmük ügyében folytatott levelezésüket is.

Woods decemberben felállíttatott egy, a börtön személyzetéhez nem tartozó ügyvédekből, rendőrökből és hírszerzési szakértőkből álló csoportot. Ez azt a feladatot kapta, hogy biztosítsa: a foglyok ne juthassanak hozzá titkos információhoz, vagy olyan tiltott eszközökhöz, amelyekből fegyvert lehet előállítani.

Az ellentengernagy, aki kedden tanúskodott a meghallgatáson, kijelentette, hogy a csoport Nasiri levezését még nem vizsgálta meg, s a többi rab leveleit is csak szemügyre vették, még nem olvasták el. Jeffrey Colwell tengerészgyalogos ezredes, a guantánamói foglyok védelmének vezetője arra utasította a vizsgálati egység ügyvéd tagjait, hogy szegüljenek ellen Woodsnak.

Nasiri ügyvédjei arról faggatták a börtönparancsnokot, hogy miért volt szükség tolmácsok részvételére a vizsgálatokon, ha azokon a levelezést nem olvasták el. Woods azt válaszolta, hogy a csoport nem az ő rendelkezése alá tartozik, ezért annak munkamódszerét nem ismeri.