Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kurdok tűzszünetet ajánlanak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 21. 14:19

Bizonyos feltételek teljesülése esetén, ha a török kormány kész tűzszünetet hirdetni és párbeszédet folytatni, akkor a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) leteheti a fegyvert – közölte Murat Karayilan, a szervezet vezetője. A PKK követelései között szerepel az, hogy a török hadsereg állítsa le támadásait kurd polgári lakosság, valamint a kurd politikusok ellen Törökország keleti részén.

Murat Karayilan az iraki kurdisztáni hegyekben nyilatkozott a BBC brit közszolgálati rádiónak, és az interjú szerdán került adásba. Ebben a PKK-vezető elmondta, utasította embereit, hogy az ENSZ felügyelete mellett tegyék le a fegyvert, ha Törökország elfogadja a tűzszünetet és más követeléseiket.

Hozzátette: ha a kurd kérdést párbeszéd útján demokratikusan sikerül rendezni, leteszik a fegyvert. Amennyiben azonban az ankarai kormány nem hajlandó elfogadni ezt a feltételt, akkor kikiáltják Törökország délkeleti részének függetlenségét. 

A szervezet 1984 óta küzd az önálló kurd állam megteremtéséért, amelyről időközben ugyan lemondott, de kulturális jogokat és helyi önkormányzatokat követel a kurd kisebbség számára. A harcokban mintegy 45 ezren veszítették életüket. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.