Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lelki megújulás tere

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium és Tóth László |  2021. június 4. 16:00

Értékeinket, az „Isten, haza, család” fogalmának lényegét minden körülmények között meg kell őriznünk - mondta Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 4-én, pénteken, a csepeli Összetartozás Háza – Trianoni emlékkiállítás ünnepélyes átadásán.

20210604-csepel  (5)

Minden év június 4-én emlékezik meg a magyarság az 1920-ban rákényszerített trianoni békediktátum aláírásáról. Csepel önkormányzata a békekötés 100. évfordulóján tervezte átadni az Összetartozás Házát, azt a kulturális intézményt, amely tükrözi és erősíti a nemzeti összetartozás érzését a látogatók körében, és amely egyedi tárgyi emlékeket felvonultatva mutatja be a tragikus trianoni események hiteles történetét. A tavalyi járványhelyzet miatt azonban az Összetartozás Háza – Trianoni emlékkiállítás megnyitóját csak az idei évfordulón tartották meg.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett átadáson - amelyen Csepel testvérvárosi küldöttségei is részt vettek - Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a nemzeti összetartozás, a szellemi, lelki megújulás tereként jellemezte az intézményt. Mint mondta, a magyarságot napjainkban is fenyegeti Trianon árnyéka. „A világ 1920 óta nem sokat változott. Ma ugyanazért küzdünk, ugyanazt tűztük ki zászlónkra 2010-ben, amikor a választójoggal élő közösség megbízott bennünket, hogy megvédjük ezt a hazát. Nem csak az 1920-ban meghúzott határokon belül, hanem az egész nemzet tekintetében. Ezt hívjuk nemzeti összetartozásnak, ezt hívjuk lelki megújulásnak, magyar érzésnek” – fogalmazott Németh Szilárd, hangsúlyozva, hogy az „Isten, haza, család” fogalmába tartozó értékeket minden körülmények között meg kell védeni.

20210604-csepel  (2)

Németh Szilárd az avatáson tolmácsolta Kövér László, az Országgyűlés elnökének köszöntő szavait. A házelnök úgy fogalmazott: a 2010 után újjáépült magyar állam egyik legelső törvénye a nemzeti összetartozás napjáról szól, amely a magyarság lelki egységét hivatott erősíteni. „A törvények, a politikai programok fontosak, de mit sem érnek lélek nélkül. Ez különösen igaz a nemzetpolitikában, ugyanis a megteremtett jogi és politikai kereteket a magyaroknak kell megtöltenie lélekkel megszentelt tartalommal. Ilyen a ma avatandó csepeli Összetartozás háza is, amelyért köszönet jár mindenkinek, akinek szíve és munkája nélkül nem jöhetett volna létre” – írta levelében Kövér László.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere úgy fogalmazott, június 4-e mindenekelőtt gyásznap, de a nemzet egységére gondolva egyben az összetartozás napja is a magyarság számára. „Az ország szétdarabolása óta eltelt több mint egy évszázad, de a határon túl rekedt honfitársaink minden nehézség és az utódállamok beolvasztási törekvései ellenére megmaradtak szülőföldjükön és megőrizték magyarságukat. Ezért köszönettel és elismeréssel tartozunk nekik. Összetartozunk velük, hiszen a nemzet szétválaszthatatlan” – mondta Csepel polgármestere.

Az Összetartozás Háza állandó kiállításán a leírásokat gazdag képillusztrációk, eredeti tárgyak és korabeli dokumentumok teszik egyedivé és igazán különlegessé.