Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hullámsírjában marad az indonéz tengeralattjáró

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 4. 15:52

Leállították az indonéz hadsereg áprilisban elsüllyedt tengeralattjárójának felszínre hozását célzó műveletet – jelentették be június 2-án.

Az indonéz haditengerészet tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben számos fontos elemet és tárgyat is sikerült felszínre hozni a Bali-tenger fenekén, mintegy 838 méter mélységben lévő, legalább három darabra tört roncsból. Mintegy húsz próbálkozás ellenére a hajótest legnagyobb darabját nem tudták lokalizálni, így egyebek mellett az is a mélyben marad. A haditengerészet közölte: nem tervezik folytatni a „nehéz és kockázatos” műveletet, miután egy hónap után a kínai mentőhajók is kiszálltak a mentésből.

A 44 éves KRI Nanggala 402 tengeralattjáró április 21-én tűnt el Bali szigetétől északra, és kétségbeesett kutatás indult amerikai, ausztrál, szingapúri, malajziai és indiai segítséggel. Néhány nappal később megtalálták a tengeralattjárót. Az 53 fős legénység minden tagja életét vesztette. A német gyártmányú tengeralattjáró 1981 óta tartozott a délkelet-ázsiai ország flottájához. 2010 és 2012 között teljes körű felújítást végeztek rajta Dél-Koreában. Noha Indonézia igyekszik fejleszteni a hadseregét, az elöregedett járművek és eszközök az elmúlt években több esetben halálos balesethez vezettek.