Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lövészek napját ünnepelték

Szöveg: Madura János törzsőrmester | Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Tisza Zoltán |  2021. július 1. 15:58

Szent László, a lövész katonák fegyvernemi védőszentjének napja alkalmából dandársorakozóval, elismerések átadásával, sport- és főzőversenyekkel ünnepeltek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a debreceni és a hódmezővásárhelyi helyőrségekben.

Lövésznap_deb (4)

A történetírás és a személye köré szövődött legendák szerint Szent László a katonai erények, a vitézség, a bátorság, a lovagiasság, a leleményesség megtestesítője, a katonanép példaképe volt a maga korában. A hazáját védelmező Szent László dicső haditettei és emberi nagysága nem merültek a feledés homályába. Az első világháború utáni időkben választották a lövészek védőszentjévé és ezer év távlatából is igaz példakép marad a ma embere számára.

A lövésznap alkalmából felsorakozott katonákat Debrecenben Szloszjár Balázs dandártábornok, az alakulat parancsnoka, Hódmezővásárhelyen pedig Tóth István ezredes, parancsnokhelyettes köszöntötte. A dandárparancsnok ismertette a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka által aláírt köszöntőlevelet. „Az immáron közel két éve a világot sújtó járvány idején az önök által végzett példaértékű és áldozatkész szolgálat ellátásával ismét bebizonyítottál, hogy képesek az előre nem látott kihívásokkal is szembenézni és azoknak megfelelni”- írták az elöljárók.

Lövésznap_deb (3)

Az ünnepi állománygyűléseket kitüntetéseket és elismeréseket is átadtak az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végzett katonáknak. Végül sportversenyen, szellemi vetélkedőn és főzőversenyen mérhették össze állóképességüket és tudásukat a katonák és az egyenruhásokból megalakított csapatok a dandár helyőrségeiben.