Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lövészkatonák védőszentjére emlékeztek

Szöveg: Hraskó István | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 27. 19:32

Szent László királyra, a lövészkatonák védőszentjére emlékezve tartottak koszorúzással egybekötött ünnepséget Székesfehérváron, a Prohászka ligetben, június 27-én, hétfőn.

DSC_4770

A megemlékezésen Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyéspüspöke hangsúlyozta: Szent László király méltó a tiszteletre, előtte ellenségei is fejet hajtottak. „Ember volt, vitéz volt, hős volt, aki tudta a kötelességét, vállalta az áldozatot, aki nem kímélte magát, az első sorban állt, és tudott megbocsátani, a gyengékért harcba szállni” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Spányi Antal kijelentette: a magyar nemzet történelme a katonák történelme is, hiszen a Kárpát-medencében a magyar katonáknak sokszor kellett fegyvert ragadniuk, harcolniuk a nemzetért, az országért. „Sokan kiváló katonák, nagyszerű emberek voltak, akik győztesen tudták megvívni harcaikat. Emlékezünk rájuk tisztelettel és fejet hajtva előttük, mert hűséggel viselték a katonaerények ékességét, mert emberi jellemükben példát mutatnak, nemcsak egykor volt kortársaiknak, hanem akár évszázadokkal később, vagy a mi számunkra is” – mondta a megyéspüspök.

DSC_4820

Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettese emlékeztetett: László király Székesfehérvár múltjának részévé vált, hiszen 1083-ban itt avatta elődjét, Istvánt szentté, és hagyomány szerint őt magát is a város falai közt koronázták meg 1072-ben. „Egy nemzetet akkor nem érhetnek támadások, ha belülről erős és szilárd. Szent Lászlóra büszkék lehetünk, hiszen kivételesen erős uralkodó, sikeres országépítő volt. Egy szétesett országot átvéve, szigorú, de igazságos törvényeket hozott, és nem mellékesen, igen mély hitből táplálkozott” – mondta.

A vezérőrnagy arról is beszélt, hogy a legendás lovagkirályt a nép avatta szentté, már jóval az egyházi procedúra előtt. A „bátor László” közszájon forgó megnevezése lett, majd „Szent László, segíts!” csatakiáltással vonultak csatába a magyar seregek - még a második világháborúban is volt erre példa. „Vajon mit üzen Szent László a ma emberének, a jelen katonáinak? Úgy hiszem, elsősorban azt, hogy a nehéz időkben is rendületlenül erősítsék egymást és ne engedjék el a másik kezét, ha baj van” – emelte ki Garas László vezérőrnagy, aki köszönetet mondott a Székesfehérvárott szolgálatukat teljesítő hivatásos, szerződéses és tartalékos katonáknak, honvédelmi alkalmazottaknak, munkavállalóknak folyamatos áldozatkész munkájukért.

DSC_4859

Az ünnepség végén - amelyen mások mellett részt vett dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Róth Péter székesfehérvári alpolgármester, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka, valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a társfegyveres testületek, a rendvédelmi szervek, helyi civil szervezetek, oktatási intézmények vezetői, képviselői is - a résztvevők koszorúkat helyeztek el Szent László emlékművénél.

Címkék