Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar haderő nyitott a társadalom irányába

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív felvételek, Molnár Zsolt hadnagy |  2024. január 10. 8:30

„A nemzeti ellenállóképesség bázisát jelentik a tartalékos katonák” – nyilatkozta Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című magazinműsorában. A január 9-i adásban a területvédelmi rendszer előnyei mellett a pilóták egészségügyi vizsgálatairól és az újraéledő magyar fegyverfejlesztésről és -gyártásról esett még szó.

HadERŐ (7)

Takács Attila Géza vezérőrnagy évértékelőjében elmondta: a társadalom támogatása nélkül a Magyar Honvédségnek nincs jövője. Útjára indították a honvédelmi programokat, támogatják a katonai hagyományőrzést és sok más mellett a hadisírgondozást is. „Nyitottá, bárki számára elérhetővé kell tenni a Magyar Honvédséget. A legfontosabb, hogy a tartalékos katona lojális legyen a hazájához, legyen benne hazaszeretet és motivált legyen a feladatok megoldásában” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese. Hozzátette: a pandémia alatt komoly segítséget nyújtottak és a határvédelemből is már évek óta kiveszik a részüket a tartalékos katonák, s emellett az iraki és balkáni missziókban is szolgálnak. „A Magyar Honvédség éppen hiányzó képességeit egészíti ki a tartalékos rendszer, amikor és ahol kell, ott szolgálatba tud lépni a tartalékos katona” – szögezte le.

HadERŐ (2)

Barokamrában tesztelik a katonai pilótákat

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén a szakorvosok mindent elkövetnek azért, hogy a katonai pilóták a legjobb formájukban legyenek. Az MH Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet nemzetközileg elismert szakemberei folyamatosan vizsgálják a levegőben szolgálatot teljesítő pilóták egészségügyi és mentális állapotát. Az alkalmassági vizsgálatok után a barokamrában, egy speciális, nagy magasságot szimuláló légritkításra alkalmas eszközben nagy sebességgel légköri emelkedést szimulálnak: két perc alatt a pilóta akár 7600 méterre is „emelkedhet”, miközben az orvosok a NATO szabvány szerinti magassági élettani folyamatokat vizsgálják.

HadERŐ (9)

Több évtized után újra hazai fegyverfejlesztés és gyártás

Csongrádon, egy különleges üzemben fejlesztik azokat a kézi lőfegyvereket, melyeket már tesztel a Magyar Honvédség. Az üzem szakemberei nagymúltú, nemzetközi fegyvergyártó cégektől tértek haza, hogy részesei lehessenek a magyar hadiipar korszerűsítésének. Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója egy korábbi interjúban elmondta: 2022-ben feladatuk 50 darab pisztoly legyártása volt. E projekt után bízták meg őket egy golyószóró, illetve egy géppuska fejlesztésével és tökéletesítésével. A csongrádi üzemben a pályakezdő fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy tervezői, alkotói fantáziájukat kiéljék – az új generációs szakembergárda nagyrészt a helyi Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium egykori növendékeiből kerül ki. A magyar kormány törekvéseinek és a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhető, hogy több évtized után újra van hazai fegyverfejlesztés és gyártás. A külföldön dolgozó szakembereket a modernizálás és gyártás újjáélesztése révén tudták hazacsalni – nyilatkozta Bozó Gábor, a Gestamen vezérigazgatója.

Az „M1 HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor január 9-i adása itt érthető el.

HadERŐ (8)