Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség is segít Észak-Macedóniában

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Pintér Ákos |  2024. augusztus 1. 17:10

„A gépek egy fordulóban egyenként 2500 liter vizet képesek eljuttatni a területre, de nem ez a legfontosabb tulajdonságuk, hanem az, hogy közvetlenül a tűzfészek fölött tudnak oltani” – így fogalmazott az Észak-Macedóniában tomboló erdőtűz oltására felajánlott helikoptereinkkel kapcsolatban Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnok-helyettese a H225M helikopter indulásakor, augusztus 1-jén, Szolnokon.

Mint ismert, a balkáni állam nemzetközi segítségkérésére válaszul a Magyar Honvédség egy Airbus H225M és egy, Szarajevóban állomásozó Mi-17-es forgószárnyassal járul hozzá Észak-Macedóniában a tűzoltás sikeréhez, míg a magyar katasztrófavédelem egy 46 emberből és 13 járműből álló tűzoltócsapatot ajánlott fel. Utóbbi ugyancsak augusztus 1-jén indult útnak.

A Szolnokról csütörtökön elindult tizenegy fős állomány előző nap is gyakorolta a vízkivételt, majd a helikopter utolsó műszaki ellenőrzése után indult útnak. Először Szarajevóba tartanak, ahol csatlakozik hozzájuk a bosznia-hercegovinai EUFOR-ban szolgáló Mi-17-es gép, majd onnan a két gép Szkopjéba repül. Az oltást, így a két magyar helikopter munkáját is az Észak-Macedón Védelmi és Mentési Igazgatóság koordinálja majd.

Kapcsolódó cikkek