Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség „kapuja”

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. február 11. 13:38

Idén a MH Központi Kiképző Bázis és a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tartott elsőként csapatszintű feladatszabó és évértékelő értekezletet február 10-én. Az összevont értekezletet az tette indokolttá, hogy a két intézmény sok feladatot közösen hajtott végre a 2008-as évben.

Az eseményen részt vett Tömböl László mk. vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, aki kinevezése óta első alkalommal érkezett a bázisra. Az értekezletet megelőző sorakozón jelen volt a kiképző bázis és az iskola teljes személyi állománya, amelynek alegység parancsnokait Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy mutatta be a vezérkar főnökének.

Tömböl vezérezredes üdvözlő beszédében kiemelte a bázis jelentőségét, úgy fogalmazott, hogy ez az intézmény a „Magyar Honvédség kapuja", itt találkoznak a bevonulók elsőként a honvédséggel. Hangsúlyozta, hogy ismeri és elismeri az állomány munkáját, akik felelősséget vállalnak azért, hogy jól felkészült, kiképzett katonák kezdhessék meg szolgálatukat. Külön köszöntötte a január 20-án bevonult szerződéses legénységi állományt, akiknek kitartást és sok sikert kívánt a kiképzés további részében.

A sorakozót lezáró díszmenetet követően megkezdődött az értekezlet, ahol Isaszegi János mk. vezérőrnagy, a bázis parancsnoka, összefoglalta a 2008. évben végzett feladatokat-mind a bázisra, mind az iskolára kiterjesztve-, őszintén feltárva a munkát nehezítő körülményeket.

Hangsúlyozta, hogy 2007 az átszervezés éve volt, 2008 a bázis működésének stabilizálását, megszilárdítását szolgálta, a 2009-es évnek pedig a minőségi változások jegyében kell telnie. Kiemelte, hogy a működést befolyásoló tényezőket érintő problémák megoldása szükségszerű, ez részben a saját tartalékok felhasználásával érhető el, részben pedig elöljárói beavatkozással, ehhez kérte a vezérkar főnök támogatását, segítségét.

A parancsnoki értékelést követően Tömböl László vezérezredes kifejezte nagyrabecsülését az állomány egészének, őszintén beszélt arról, hogy a 2009-es év nehezebb feltételeket vetít előre, hiszen az országot érintő világgazdasági válság nem kerüli el a Magyar Honvédséget sem, éppen ezért helytállást és megértést kért az állománytól.

Az értekezlet után Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere fogadta a Honvéd Vezérkar főnökét, akivel áttekintették a város és a helyi katonai intézmények további együttműködésének lehetőségeit. Tömböl vezérezredes, látogatása zárásaként, részt vett a helyi Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub éves közgyűlésén, ahol tájékoztatta a nyugállományúakat a 2009-es év Magyar Honvédséget érintő néhány kérdéséről.