Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alligátorok és éjszakai vadászok az orosz légierőnél

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 11. 9:54

Néhány éven belül tömegesen fognak hadrendbe állni az orosz hadseregben a Mi-28N „Éjszakai vadász” és Ka-52 „Alligátor” típusú helikopterek, közölte a hírt az orosz légierő parancsnoka, Alexander Zelin vezérezredes.

A Mi-28 típusú harci helikopterek első példányait 2008 augusztusában vette át a légierő.

A Mi-28N – a Mi-28 helikoptercsalád egy új modifikációja, melynek tervezése során felhasználták az utóbbi tíz év háborúinak és helyi konfliktusainak tapasztalatait.

Az „Éjszakai vadász" a nap bármely szakában, és gyakorlatilag bármilyen időjárási körülmény között képes a feladatvégrehajtásra. A helikopter kiválóan alkalmazható harckocsik felkutatására és megsemmisítésére, éppúgy mint az ellenség páncélozott technikai eszközeinek, élő erejének, fontos objektumainak, légi céljainak pusztítására.

2008 októberében Alexander Zelin kijelentette, hogy a Ka-52 típusú helikopterek szállítása 2009-ben kezdődik.

Napjainkban folynak a típus tesztrepülései, és a sikeres befejezést követően kezdődik meg a vásárlásuk. Az „Alligátorok" sorozatgyártásáról 2008 decemberében döntöttek.

A Ka-52 – a szárazföldi erők parancsnoki repülőeszköze, amely nem kizárólag a terület felderítésére, célmegjelölésre és a harctéren lévő helikopterek tevékenységének összehangolására szolgál.

Az „Alligátor" képes páncélozott és hagyományos járművek, élő erők és az ellenség repülőeszközeinek megsemmisítésére, amihez hozzájárul kiváló repülési tulajdonsága.

Oroszország – állítólag – már három országtól kapott megrendelést a Ka-52 típusra, azonban az aláírásig ezen országok kilétét nem kívánják felfedni.

2008 októberében az orosz légierő vezetése azt is kijelentette, hogy a 2011-2015 közötti időszakban több mint 100 új – Mi-28N harci, Ka-52 parancsnoki és Mi-8 szállító-harci – helikoptert kap a légierő.