Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lendület útján – Kecskeméten

Szöveg: Antal Ferenc |  2019. május 16. 5:52

A katonatársadalomban mindig kiemelt szerepet játszott a katona-egészségügy, önök pedig a kapocs és a híd a Magyar Honvédség és az egészségügy között – fogalmazott Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese május 15-én, a parancsnoki országjárás kecskeméti állomásán. A tájékoztatón az egészségügyi dolgozók mellett aktív és önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is részt vettek.

1599202790
Az MH Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Igazgatóság Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben tartott konzultációján az altábornagy elmondta: a világban bekövetkezett biztonságpolitikai változások ösztönözték a hazai politikai vezetést, hogy elindítsák a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Ennek eredményeként hiteles, erős, felkészített, megfelelő elrettentő képességgel rendelkező Magyar Honvédség jön majd létre, amely megbízható és jó szövetségese a NATO-nak. „Az eddigi programok mögött nem volt politikai akarat, vagy ha volt is, akkor nem állt hozzájuk rendelkezésre pénz. Most viszont a politikai szándék és a költségvetés összeér, ami a program sikerének egyik feltétele. Nagyon fontos, hogy mindenki – bárhol és bármilyen beosztásban szolgáljon is – magáénak érezze ezt a programot, hiszen ilyen típusú hadseregépítés nem zajlott még Magyarországon. A változás pedig mindenkit érinteni fog, mert megváltozik a környezet, amely minket körbevesz, és megváltozik a Magyar Honvédség rendszere."

1599202790
Böröndi Gábor altábornagy szót ejtett a Magyar Honvédség struktúráját érintő, január óta történt változásokról. Mint fogalmazott: jelenleg a haderő parancsnoka jogi és gazdálkodási felelősséggel is rendelkezik az alárendelt szervezetek irányában, erre pedig korábban nem volt példa. Ma a Magyar Honvédség Parancsnoksága önállóan gazdálkodik a Honvédelmi Minisztérium által biztosított forrásokból. A struktúrában hagyományosan megmaradtak a csoportfőnökségek, mellettük pedig megjelentek a szemlélők, akik az újonnan beérkező technikai eszközökkel történő felkészítésért, kiképzésért, a szabályzatok kidolgozásáért, a logisztikai ellátórendszerek megszervezéséért és a személyügyi előmenetelért felelősek.

A Magyar Honvédség második embere kiemelte: a szervezeti struktúra és a technikai beszerzések mellett nagy hangsúlyt kell fordítani a haderő társadalmi támogatottságának erősítésére, a fiatalok megszólítására, amelyre kiváló eszköz az önkéntes tartalékos rendszer. „A Magyar Honvédség hitelességének záloga a professzionálisan felkészített és kiképzett személyi állomány, valamint a jól felépített önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer, amely ellensúlyozza, hogy a honvédség nincs jelen minden megyében" – mondta az altábornagy.

1599202790
Az altábornagy megjegyezte: a magyar hadiipar cégek felfejlesztése szorosan összefügg a haderőfejlesztéssel, hiszen egy ilyen hadiipari céghálózat nemcsak az egyszeri, de a mindenkori modernizációt támogathatja, ráadásul a nemzetgazdaság teljesítményéhez is hozzájárul. Böröndi Gábor altábornagy szót ejtett a honvédelmi életpályamodellről, az illetményfejlesztésekről, valamint a honvédelmi ösztöndíjprogramokról és a kadétképzés elindításáról, amelyek mind szükségesek a fiatalok megszólításához. Utóbbi a haderő társadalmi elfogadottsága szempontjából rendkívül fontos, hiszen ha ez nem sikerül, a program nem lesz sikeres. „A fiatalok a kulcs a jövőhöz. Belőlük lesznek a katonák és a Magyar Honvédséget támogató állampolgárok" – tette hozzá, majd prezentációjában sorra vette a honvédelmi és haderőfejlesztési program eddigi eredményeit, ezen belül azokat a haditechnikai beszerzéseket és képességeket érintő változásokat, amelyek a Magyar Honvédség teljes spektrumát lefedik majd.

A szakmai konzultációt követően Böröndi Gábor altábornagy meglátogatta a közelben települt MH KIKNYP 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodát, illetve az MH 2. Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj bázisát, ahol a munkakörülményekről, toborzással kapcsolatos eredményekről, valamint a helyi katonai szervezetek mindennapi feladatairól kapott tájékoztatást.

1599202790
Fotó: Dévényi Veronika