Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átúszták, megúszták!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2019. június 29. 14:40

Több száz katona és honvédelmi alkalmazott úszta át a Balatont az Úszó Erőd részeként június 29-én.

1599205000
Némi szelet leszámítva majdnem tökéletes időjárási körülmények fogadták a Balaton-átúszás résztvevőit. Idén több mint tízezer ember úszta át Révfülöp és Balatonboglár között a „magyar tengert" – köztük természetesen katonák is. Az Úszó Erőd parancsnoka, dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a rajt előtt elmondta: a haderő a szokott módon, logisztikai támogatással, toborzópontokkal, különféle bemutatókkal, és – ami a legfontosabb – úszókkal vesz részt a rendezvényen. „Tegnap eléggé hullámzott a Balaton, de mára az időjárás a legszebb arcát mutatja. Előzetesen több mint nyolcszázan regisztráltak az Úszó Erődbe, amely biztosan célhoz fog érni" – fogalmazott a parancsnokhelyettes.

A katonák között felfedezhettük Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnökét is, aki érdeklődésünkre elmondta: jelenlegi tisztsége nem gátolja meg abban, hogy továbbra is aktívan sportoljon. „Nagyon sokat voltam vízben, s most megpróbálom teljesíteni ezt az 5,2 kilométeres távot. Emellett pedig talán példát is tudok mutatni kollégáimnak: ha már sportegyesületben dolgozunk, sportoljunk is!" – mondta az elnök. Hozzátette: senki se becsülje le a távot, mert érzetre sokkal többnek tűnik. Véleménye szerint félni azért nem kell, de a legfontosabb, hogy mindenki a biztonságot tartsa szem előtt, nem szabad „vagánykodni."

1599205000
Az Úszó Erőd tagjai körülbelül két-két és fél órás elméleti szintidőt céloztak meg maguknak. Nem így Papp Márk nyílt vízi úszó, Európa-bajnok, a Balaton-átúszás eddigi csúcstartója, aki a napokban írta alá az önkéntes tartalékos szerződését. „Noha nem az Úszó Erőddel indultam, lélekben már katonaként, az elsők között teljesítettem a távot, egy óra egy perc alatt, ami valamivel elmarad a rekordtól. Nagyon tiszteletre méltó, amit a Magyar Honvédség képvisel, és mivel családomban is vannak katonák, ráadásul nagyon izgalmas dolgokat fogok tanulni a kiképzésen, mindenképpen szerettem volna csatlakozni a sereghez" – nyilatkozta Papp Márk, aki sportágában olimpiai tizenharmadik helyezéssel is büszkélkedhet.

Aki pedig átúszta – jobban mondva megúszta – a Balatont, a déli parton sem maradt katonai alaki bemutató és toborzópont nélkül…

1599205001
Fotó: a szerző felvételei

Címkéksport