Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tábornok a hírességek csarnokában

Szöveg: Snoj Péter |  2019. június 26. 6:21

Különleges okból látogatott Észtországba a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese: dr. Böröndi Gábor altábornagyot június 25-én ünnepélyes keretek között nevezték ki az Amerikai Egyesült Államok által vezetett National Defense University (NDU) díszpolgárává.

1599204473
Az amerikai és más nemzetek katonatisztjeinek továbbképzésével foglalkozó oktatási intézmény 1976-ban jött létre, s legfőbb célkitűzése, hogy padjai közül olyan katonai vezetők és biztonsági szakértők kerüljenek ki, akik kellő felkészültséggel, eltökéltséggel és természetesen naprakész tárgyi tudással álljanak készen bármilyen kihívás esetén. Többéves hagyományt ápolva, az NDU vezetése rendszeresen szervez nemzetközi szemináriumokat, amelyek során neves előadók hívják közös gondolkodásra a jelenlévőket különböző biztonságpolitikai aktualitások témájában. Idén az észtországi Tartuban működő Baltic Defense College ad otthont az egyhetes konferenciának, amelyre a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese is meghívást kapott. Dr. Böröndi Gábor altábornagyot ugyanis – további három nemzet jelöltje mellett – az egyetem díszpolgárává választották. Ezzel magyar tábornokként elsőként került be az intézmény által vezetett hírességek csarnokába.

Frederick J. Roegge altengernagy, az intézmény jelenlegi elnöke előbb méltatta az altábornagy dicséretre méltó egyetemi tanulmányait, majd átadta a díszpolgári kinevezést. Az ünnepségen hasonló elismerésben részesült Josef Kopecky vezérőrnagy Csehországból, Sinisa Jurkovic vezérőrnagy Horvátországból, illetve Michael Beary nyugállományú vezérőrnagy Írországból.

1599204473
„Ahogy egyszer Colin Powell fogalmazott, ez az egyetem a katonai iskolák Harvardja, hiszen stratégiai szintű oktatást nyújtanak, egészen konkrétan a stratégiakészítés mikéntjeit tanítják" – mondta el Böröndi Gábor altábornagy, aki 2017-ben végezte el az NDU National War College szakát. Hozzátette: ez abból a szempontból fontos, hogy hatalmas a különbség stratégiák alkalmazása és létrehozása között. „Az itt folytatott oktatás során azon képesség kialakítása a cél, hogy előre lássuk a különböző folyamatokat, és szükség esetén befolyásolni is tudjuk azokat" – összegezte az NDU-n folytatott tanulmányok lényegét. Az amerikai egyetem világszemlélete sokban különbözik az európai nemzetekétől, és ezen belül a magyarokétól. Mint az altábornagy rávilágított, az intézményben egyformán gondolkodnak minden országról, ez pedig kiszélesíti az ember gondolkodásmódját, segít átlátni a globális folyamatokat. A Magyar Honvédség parancsnokhelyettese hozzátette: a kint megszerzett tudásnak hazatérése után azonnal hasznát látta, hiszen akkoriban indult útjára a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, és a Magyar Honvédséget megújító folyamat elindítása számos tervezést és előrelátást igényelt.

1599204473
A kitüntető elismerés kapcsán Böröndi Gábor elárulta: kiválasztása megérintette, hiszen első tiszti beosztásában, Lentiből „nem látszódott Washington. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy egyszer majd az Amerikai Egyesült Államokban folytathatok tanulmányokat. Az pedig, ha valakit érdemesnek találnak arra, hogy a hírességek falára feltegyék a fényképét, a személyes karrier megkoronázása."

Az elismerés hazánk számára is fontos, hiszen minél több ilyen nemzetközi elismerés éri a magyar katonákat, annál könnyebb elérni olyan pozíciókat, helyeket, amelyekért világszinten nagy verseny folyik. Tehát a hasonlóan kiváló eredményeknek köszönhetően várhatóan egyre több lehetőség nyílik a magyar honvédek számára hasonló tanulmányok elvégzésére.

1599204474
Fotó: a szerző felvételei