Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszó Erőd: több mint 280 katona indult

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. augusztus 1. 14:25

Volt olyan, aki maszkban úszta át a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között: ez is jól jelzi, milyen rendkívüli volt az idei, sorrendben 38. Balaton-átúszás. A járványhelyzetre vonatkozó szabályok betartásával, az Úszó Erőd részeként több mint 280 katona vett részt az augusztus elsejei rendezvényen, és teljesítette az 5.2 kilométeres távot.

1596285004

Természetesen a haderő az Úszó Erőd kötelékén belül is mindent megtett a járványhelyzetre vonatkozó szabályok betartásáért. Például nem az úszás után, hanem a rajt előtt adták át azokat a serlegeket, melyek az erődbe legtöbb tagot delegáló alakulatokat illették meg. Stílszerűen ebben az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred végzett az élen, megelőzve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred alakulatát.

Dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője elmondta: az országszerte érvényes járványügyi szabályokat itt is be kell tartani. „Zárt térben – például hajókon – a maszk viselése kötelező, és egyébként pedig a megfelelő távolságtartásra kell figyelni. A túlparton szokás szerint ebéddel várjuk a katonákat, de utána mindenkit arra kérünk, lehetőség szerint gyorsan távozzon, kerülje el a nagy tömeget" – mondta.

1596285005

Az Úszó Erőd parancsnoka, dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese megnyitójában úgy fogalmazott: meg kell mutatni mindenkinek, hogy a haderő a sportban is élen jár. Mint mondta: idén nem lehetett olyan alaposan felkészülni, mert minden katona részt vett a koronavírus elleni küzdelemben, melyben sikerrel helyt állt. Az altábornagy egyébként nyolcadik alkalommal úszta át a Balatont.

„Az én legjobb időm olyan két óra tíz perc körül van, tehát döbbenten hallgatom, hogy van, aki egy óra körül szokott úszni és minden tiszteletem azoké, akik egy óra körül képesek teljesíteni a távot. Reggel kicsit megijesztett minket az erősen hullámzó víz, de a rajtra már kisimultak a hullámok" – mondta a parancsnok-helyettes, aki a járványhelyzet és a kevés felkészülési lehetőség ellenére nem sokkal maradt el legjobb idejétől.  A parancsnok mellett többen is rutinos átúszónak számítanak, és általánosságban nagyra értékelték a honvédség, és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége segítségét, melyek nagyban megkönnyítették a rendezvényen való részvételt.

1596285005

A déli parton az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred a hagyományoknak megfelelően idén is kiépítette a sátortábort. Emellett az úszók és kísérőik katonazenét hallgathattak, díszelgő bemutatót tekinthettek meg, és szó szerint katonás életmódvezetési tanácsokat is kaphattak.  

GALÉRIA