Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség szellemi fellegvára

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2022. április 7. 16:59

Évértékelő és feladatszabó értekezletet rendeztek az MH Modernizációs Intézetnél április 7-én, csütörtökön, Budapesten. A rendezvényen Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának (MHP) törzsfőnöke méltatta a szervezet eddig elért eredményeit és létezésének fontosságát.

RT1_4978

Filótás István György dandártábornok, az MH Modernizációs Intézet parancsnoka a 2021-es év kapcsán elmondta: az esztendő nehézségei ellenére a szervezet eredményes időszakot tudhat maga mögött. Számos fejlesztése sikeresen lezárult - többek között a mobil oltóállomás kialakítása, ami nem csak a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél támogatta a koronavírus elleni védekezést támogató vakcinációt, de civil oldalon, a kistérségi oltakozásban is nagy segítséget nyújtott, és ezzel ugyancsak hozzájárult a honvédség társadalmi ismertségének, illetve elismertségének növeléséhez.

A parancsnok hozzátette: hasonlóan sikeres projektnek bizonyult a tábori mobil konténerlőtér kifejlesztése is, amit a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón mutattak be először és azóta két nemzetközi hadiipari kiállításon is megjelent, Németországban, illetve Szlovéniában. Mindemellett meghívást kapott a legrangosabb európai expóra, az idén Párizsban megrendezendő Eurosatory kiállításra is.

RT1_5029

Filótás dandártábornok összegzőjében megemlítette továbbá az intézet gondozásában kifejlesztett légi sugárfelderítő konténer képességet is, ami repülőeszközre függesztve korszerű technológiával képes mérni és értékelni a földfelszíni radioaktív háttérsugárzást, valamint pontosan beazonosítani az esetleges sugárforrás helyét. Ezt az eszközt a honvédség az ukrán határ térségében - prevenciós céllal - már használatba is vette.

Az idei évvel kapcsolatban a parancsnok a tevékenység fő irányaiként - a futó projektek mielőbbi eredményes befejezésén túl - a Digitális Katona Programon belül a humán faktor fejlesztésére irányuló projektek, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségei vizsgálatának prioritását határozta meg, kiemelve az egyetemi és kutatóintézeti együttműködések fontosságát. Hozzátette: továbbra is a jelenlegihez hasonló elhivatottságot, lojalitást, szakmaiságot és fegyelmezett végrehajtást, valamint az erőforrásokkal történő felelős gazdálkodást vár el az állománytól.

RT1_5004

Bozó Tibor vezérőrnagy, az MHP törzsfőnöke dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának nevében is köszöntötte az MH Modernizációs Intézet katonáit és honvédelmi alkalmazottjait. Elismerésének hangot adva úgy fogalmazott, hogy a szervezet a Magyar Honvédség szellemi fellegvára. Hozzátette: az itt szolgáló katonák és szakemberek óriási munkát végeznek, és felelősségük nem kisebb, mint választ adni a modern kor kihívásaira. Leszögezte: az intézetnek nem csak a nemzetközi katonatársadalommal, de a civilekkel is együtt kell működnie, hiszen - mint rámutatott - ma a civil szféra technológiai fejlődése meghaladja a katonai fejlesztések ütemét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a szakemberek keressék és tartsák fenn a civil világgal való kapcsolatot. Végezetül kijelentette: „nagy szükségünk van önökre, önök nélkül nincs fejlődés!”

Az MH Modernizációs Intézet évértékelő és feladatszabó értekezletén jelen volt dr. Sticz László vezérőrnagy, az MHP Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke, valamint Blazsán János ezredes, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség megbízott csoportfőnök-helyettese is.