Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadszíntéri helyszínelők az altiszti akadémián

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: Garda Tamás százados, Vincze István törzszászlós és a szerző felvételei |  2019. október 2. 11:58

Tizenkét nemzet mintegy húsz hallgatója végezte el sikeresen a tizenharmadik alkalommal megrendezett Nemzetközi Hadszíntéri Helyszínelő Tanfolyamot Szentedrén, az MH Altiszti Akadémián.

1596069369

A Nemzetközi Kiképző Alosztály háromhetes angol nyelvű képzésén – magyar és külföldi kiképzők segítségével – a hallgatók olyan ismeretekre tettek szert, amelyeket nemcsak hazai terepen, hanem nemzetközi feladataik során is alkalmazni tudnak a jövőben.

A tanfolyam első hetében elméleti és gyakorlati foglalkozásokon helyszínelési és nyomozati technikákat tanultak. Egyebek mellett elsajátították a hadszíntéri fényképezés módjait könnyebb és nehezített – például éjszakai – körülmények között, ujjlenyomat- és DNS rögzítési metódusokat, szakszerű bizonyítékmegóvási és csomagolási technikákat, valamint kérdezési módszereket ismerhettek meg.

1596069370

A következő héten kiképzői koordináció mellett önálló helyszíneléseket végeztek az addig megszerzett ismereteik alapján. Az egyszerűbb helyszínektől a bonyolultabbakig haladva hajtották végre a feladatokat, melyek végén a szükséges jelentéseket megfelelően elő kellett készíteniük, majd szakszerűen prezentálniuk.

A képzés utolsó hetén a hallgatók kiképzői felügyelet mellett – de már teljesen önállóan – hajtottak végre korábbi robbantások utáni, illetve robbanóeszközök megtalálásával kapcsolatos helyszíneléseket. Feladataikat nehezítette, hogy egy-egy esetnél vizesen begyűjtött bizonyítékokat kellett szárítaniuk és újra csomagolniuk laborkörülmények között, vagy gépjárművek elleni robbantásokat kellett helyszínelniük, illetve egy nap két helyszínen is helyt kellett állniuk

1596069369

A kiképzők értékelése szerint a hallgatók csapatmunkája, egymással való kommunikációja, illetve a feladatok során tanúsított fegyelmezettsége példaértékű volt.

A résztvevőknek a képzés végén Bozó Tibor dandártábornok adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket.

1596069370
Címkéktanfolyam