Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötvenéves a Vegyivédelmi Információs Központ

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. szeptember 2. 16:00

Saját és jogelődjei fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ (MH GAVIK) szeptember 2-án, hétfőn Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényre – a hagyományoknak megfelelően – idén is meghívták a Görgey család és a Görgey Kör képviselőit, az együttműködő katonai szervezetek parancsnokait és képviselőit, valamint az alakulatnál korábban szolgálatot teljesítő nyugdíjasokat.

Görgei Artúr (1818−1916) vegyészmérnök, a 1848−49-es forradalom és szabadságharc idején hadügyminiszter, a honvédseregek fővezére, vezérőrnagya volt. Az egykori hadvezér nevét viselő alakulat, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ 1969. szeptember 1-jén, Magyar Néphadsereg Sugárhelyzet-értékelő és Tájékoztató Főközpont néven, mint önálló hadrendi elem jött létre.

1596067290

A központ és jogelőd szervezetei megalakulásának ötvenedik évfordulóján Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának szárazföldi haderőnemi szemlélője köszöntötte a résztvevőket. „A mai nap egy olyan sok évtizedes szakmai munka jelképe, mely méltó kifejezője az adott közösség összetartozásának, eszmeiségének és identitásának. Az alakulat ötven évvel ezelőtti megalakulása és a jogelőd szervezetek munkássága mára már történelem. A szervezetnél szolgáló katonák tettei, szakmai elhivatottsága, küzdeni akarása, komoly értékteremtő munkája azonban éppen a jelenben testesül meg. Napjaink küzdelmei pedig, a jövőt építik" – fogalmazott a dandártábornok, hozzátéve: „Az elmúlt időszakot az önökben rejlő erő és közös tudás teszi maradandóvá, a jól képzett és az elhivatott szakemberek tudása, áldozatos munkája testesül meg az eredményekben."

1596067290

„Történelmi távlatokat nézve az ötven esztendő nem túl hosszú időszak, ám egy szervezet életében, mégis jelentős idő. Így ez is, mint minden kerek évforduló, megkülönböztetett figyelmet kap és érdemel" – fogalmazott ünnepi beszédében Csuka József ezredes, a központ parancsnoka, majd felelevenítette az elmúlt öt évtized eseményeit, valamint az alakulat életét, feladatrendszerét és munkáját meghatározó eseményeket.

Csuka ezredes végezetül megköszönte a teljes személyi állomány lelkiismeretes munkáját és tisztességes helytállását, valamint az elöljáró és együttműködő szervezetek támogatását. „Büszkeséggel tölt el, hogy egy olyan katonai szervezetet vezethetek, ahol a tagok szakmaszeretete, felkészültsége és lojalitása, megbízható alapot ad az előttünk álló feladatok magas színvonalú végrehajtásához" – hangsúlyozta a központ parancsnoka.

1596067291

Az állománygyűlés végén elöljárói, illetve központparancsnoki elismeréseket adtak át, majd a Honvéd Férfikar műsorát hallhatták a résztvevők.

Az ünnepségen – mások mellett – Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Borsos József ezredes, Budapest Főváros Kormányhivatala Védelmi Bizottságának titkára is részt vett.

1596067291

GALÉRIA