Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haditengerészeti gyakorlatot tart az Egyesült Államok és tíz délkelet-ázsiai ország

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. szeptember 2. 17:14

Haditengerészeti gyakorlatot tart szeptember 2-ától, hétfőtől az Egyesült Államok és 10 délkelet-ázsiai ország a Thaiföldi-öbölben és a Dél-kínai-tengeren.

Először rendeznek ilyen körben hadgyakorlatot, aminek a hátterében az áll, hogy a térségben egyre nagyobb a befolyásért folyó küzdelem az Egyesült Államok és Kína között – jelentette az AFP hírügynökség a bangkoki amerikai nagykövetség közleménye alapján. Az ötnapos gyakorlaton nyolc hadihajó, négy harci repülő és több mint ezer katona vesz részt.

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztusban részt vett a tíz tagországból álló Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján, hogy előmozdítsa Donald Trump amerikai elnök stratégiáját az Indiai- és a Csendes-óceánra vonatkozóan. Ez a stratégia részben kifejezetten Kína ellen irányul – jegyezte meg az AFP.

A gyakorlat helyszíne valószínűleg nem véletlenül a nyersanyagokban gazdag és a világkereskedelem szempontjából fontos Dél-kínai-tenger, amelyet Kína szinte teljesen magának követel, de követeli magának több ország is, amely határos a tengerrel: Vietnam, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Brunei, amelyek valamennyien az ASEAN tagjai.

Kína úgy próbálja erősíteni szuverenitását a tenger felett, hogy mesterséges szigeteket hoz létre rajta, azokon pedig katonai támaszpontokat. Washington szerint azonban ez fenyegeti a térség biztonságát. Emiatt az amerikai haditengerészet gyakran tart demonstratív műveleteket a tengeren, érvényt akar szerezni annak az elvnek, hogy a tenger szabadon hajózható.

A mostani gyakorlaton Mianmar is részt vesz, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok szankciókkal sújtott több mianmari tisztségviselőt amiatt, hogy az ország hadserege „etnikai tisztogatást" folytatott a muzulmán rohingja lakosok ellen.