Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédséget fel kell készíteni a haza védelmére

Szöveg: Teszler Vendel |  2023. május 9. 10:54

„A béke megőrzése érdekében fel kell készíteni a Magyar Honvédséget a haza védelmére” – nyilatkozta dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke május 9-én, kedden az M1 csatorna és a Kossuth Rádió reggeli hírműsoraiban.

lynx

Egy nappal hivatalos kinevezését követően a vezérkari főnök arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség életébe vissza kell hozni a „háborús kultúrát” és ezzel egyidejűleg bizonyos szempontból visszatérni a hagyományos hadviseléshez. Mert amíg a magyar emberek békét remélnek, addig ezt a katonák nem tehetik meg, a Magyar Honvédségnek fel kell készülnie arra, hogy az orosz–ukrán háború eszkalálódik. Így országunk haderejének képesnek kell lennie megvédeni hazánk területét, illetve megfelelő válaszokat adnia az ország közvetlen környezetét nem érintő biztonsági kihívásokra is.

„A harcászati elemeket, zászlóalj dandárokat fel kell emelnünk egy magasabb szintre, össze kell kovácsolni, és képesnek kell lennünk országvédelmi feladatok végrehajtására, a NATO kötelékében is” – nyilatkozta Böröndi altábornagy az M1-nek.

A Honvéd Vezérkar főnöke kontinensünk biztonságpolitikai helyezte kapcsán szólt a nukleáris elrettentésről is, amiről parlamenti bizottsági meghallgatásán szintén beszélt. „Sokan félreértették ezt, nem azt mondtam, hogy Magyarországnak ebben szerepe van, hanem hogy meg kell értenünk azt a logikai láncolatot, amelyre Európa biztonsága épül. Ez pedig nagyon egyszerű. Adott Oroszország, amely atomhatalom, és adott a NATO, olyan tagállamokkal, amelyek szintén atomhatalmak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Európa alapvető biztonsági garanciáit ez a nukleáris elrettentő erő biztosítja.

borondi1

„Amikor a békéről beszélünk, egy átlagember azt mondja: remélem, nem lesz háború. Egy hadsereget azonban nem lehet erre a reményre építeni. A hadsereget arra kell felkészíteni, és abba az állapotba kell hozni, hogy egy háborút sikeresen meg tudjon vívni. Így tudjuk garantálni és biztosítani a reményt az állampolgárok számára. Nekem, mint a vezérkar főnökének az az elsőrendű kötelességem, hogy a harckészültséget, a kiképzés és a gyakorlatok szintjét emeljem, és olyan készültségi állapotba hozzuk ezt a Magyar Honvédséget, hogy készen legyen arra, amire rendeltetett: ha szükséges, Magyarország érdekében háborút vívni” – jelentette ki Böröndi Gábor altábornagy.

Katonaszakmai szemszögből a vezérkari főnök a következő üzenetet fogalmazta meg a Kossuth Rádió műsorában: vissza kell térni az összfegyvernemi harchoz, a felderítési képességet meg kell erősíteni, és a drónkultúrát be kell hozni a Magyar Honvédségbe. Hozzátette: „a békevezetés rendjéből ki kell térni, és vissza kell mennünk, és újból tanulnunk a háború alapelveit, ennek tükrében felépíteni a kiképzési rendszert és megszervezni a gyakorlatokat.”

borondi3

Hazánk védelmi képességének tekintetében Böröndi Gábor altábornagy nyilatkozataiban kiemelte a tartalékos rendszer fontosságát, az orosz–ukrán háború tapasztalataira is utalva, mely konfliktusban – szavai szerint – a hivatásos haderő kezdte a harcot digitális módon, de a háborút valószínűleg a tartalékos haderő fejezi majd be analóg módon, mert a hivatásos katonák elfogynak.

„Magyarországon kiemelt fontosságú a területvédelmi tartalékos rendszer felépítése. Tagjai a mi nagyköveteink, az adott térségben, községben, városban rajtuk keresztül érjük el az állampolgárokat, hiszen ott élnek. A legjobb felkészítést, kiképzést kell, hogy kapják, melyet élményszerűvé kell tenni” – nyilatkozta.

Az altábornagy bejelentette, hogy ennek jegyében, a tartalékosok kiképzésének magasabb szintre emelése érdekében már most a hétvégén éles lövészetet hajt végre az ország négy területéről behívott tartalékos állomány.

A teljes televíziós beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.