Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új helyzethez új filozófia

Szöveg: Teszler Vendel | Fotó: archív felvételek, Horváth Sztaniszláv |  2023. május 9. 13:37

Filozófiát kell váltania a Magyar Honvédségnek – erősítette meg Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője a Hír TV Napi Aktuális című műsorában.

demko0

A biztonságpolitikai szakértő a filozófiaváltás szükségességét azon gondolatokra reflektálva hangsúlyozta, melyeket dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar új főnöke a beiktatása utáni első állománygyűlésén mondott. Demkó Attila szerint az ukrajnai háború új helyzetet teremtett.

„Brutális háború zajlik mellettünk, filozófiát kell váltani, ahogy az új vezérkari főnök is mondta. Olyan helyzetben van Európa, amikor a háború nem egy távoli, hanem egy közeli realitás. Donyeck 1400 kilométerre van Budapesttől”. A geopolitikai műhelyvezető elismerően szólt az elmúlt évek magyar haderőfejlesztéséről, de hangsúlyozta, 2026 után is folytatni kell a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. „Adott esetben fel kell készülni arra, hogy a béke nem marad fenn Európában” – közölte Demkó Attila, hozzátéve, hogy jelen helyzetben rendkívül fontos tudást és tapasztalatot biztosít Böröndi Gábor altábornagy kinevezése a Honvéd Vezérkar élére.

demko

„A Magyar Honvédség a haza védelméről szól; a haderő védelemre lesz és van berendezkedve, de olyan védelem nincs, amiben támadást nem kell alkalmazni. Egy adott helyzetben nem lehet csak védekezni. Nagyon sokáig olyan üzenet jött a NATO részéről is, hogy véget ért a nagy háborúk kora, véget értek azok a konfliktusok, amikor nagyhatalmak vagy országok háborúznak egymással, és csak békefenntartó műveletekre kell készülni messzi régiókban. Ebben az időszakban történt meg az, hogy a Magyar Honvédség is levetette, vagy levetették vele a nehézfegyverzetét: 2002 és 2010 között, rendkívül felelőtlen módon. Ennek a visszaépítése kezdődött el 2016-ban. Szembesülni kell az új realitással. Böröndi Gábor altábornagy két évet töltött kint most Brüsszelben. Ő volt a legmagasabb rangú magyar katona a NATO-ban, a vezérkari főnök képviselője a katonai bizottságban, és ott látta, hogy milyen átalakulásokra van szükség. Személyesen tapasztalhatta, hogy más országok, akik még Magyarországnál is veszélyeztetettebbek, milyen döntéseket hoznak, hogyan növelik például a tartalékos állományukat. Böröndi altábornagy ezt a tapasztalatot hozza haza” – világított rá a szakértő.

demko1

A Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének vezetője a következő időszak feladatai közül kiemelte: prioritást kell, hogy élvezzen a Magyar Honvédség létszámának feltöltése. Ez első lépésként nagyjából 37 ezer hivatásos és 20 ezer tartalékos katonát jelent.

„Alapvetően a fiatalabb generációval kell feltölteni a haderőt. Szerintem itt kell nagyon sokat előre lépni. Sajnos, egy új, nehezebb és veszélyesebb világ kezdődött, az erre való felkészülés nem egyszerű, de végre kell hajtani” – tette hozzá Demkó Attila.