Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonák sosem mennek üres kézzel

Szöveg: Szûcs Péter százados<br /> |  2009. december 15. 8:30

Az MH PRT egyik fontos feladata – a biztonság megteremtése, a kormányzati szervek támogatása, az oktatási körülmények javítása, az infrastruktúra fejlesztése mellett – az egészségügy hatékonyabb működésének elősegítése Baghlan tartományban, ahol kevés a kórház, illetve háziorvosi rendelő a járásokban, és ezek is nehéz körülmények között működnek.

A szerény állami támogatás mellett müködő szakrendelőknek sok esetben az alapvető betegellátáshoz szükséges felszerelések, gyógyszerek sem állnak rendelkezésre.

Az MH PRT – az egészségügy támogatásának keretében – 2006 szeptembere óta folyamatosan támogatta a tartományban a különböző egészségügyi ellátást biztosító klinikák építését. Eddig az újjáépítési csoport hat olyan épület építését finanszírozta, amelyek a betegek alapellátását biztosítja, ezek közül öt már üzemel és a hatodik átadása néhány héten belül esedékes. Emellett egy fejlesztett, a betegek különböző szakorvosi ellátására alkalmas klinikát és egy TBC központot építtetett fel a magyar kontingens.

1595894711
 

Bár az épületek átadása után is folyamatosan figyelemmel követik az MH PRT összekötő csoportjai a klinikák működését, az egészségügyi intézmények működtetése már az afgán állam feladata. A tapasztalatok alapján minden klinika rendeltetésszerűen működik, folyamatos orvosi ellátást biztosítanak és átlagosan napi 30-40 beteget fogadnak. A klinikák szerepe kiemelkedő, mivel összehasonlítva a többi betegellátást végző intézménnyel, elmondható, hogy a helyi viszonyok között ezek a legmodernebb épületek, és itt képesek az afgán orvosok hatékony munkát végezni.

Az MH PRT katonái az ellenőrzésekkor azért sohasem mennek üres kézzel: megpróbálják rendszeresen gyógyszerekkel, illetve egészségügyi felszerelésekkel kiegészíteni a már említett szerény központi támogatást. Továbbá a klinikáktól beérkező bármilyen igény az épületek karbantartására, felújítására vagy berendezési tárgyak beszerzésére prioritást élvez az MH PRT projektjei között.

1595894711
 

1595894711
 

CímkékPRT